Φιλιππίνες: Καταδικάζουν την Κίνα για την απώθηση σκαφών ανεφοδιασμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Φιλιππίνες: Καταδικάζουν την Κίνα για την απώθηση σκαφών ανεφοδιασμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε σήμερα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής πως έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εναντίον σκαφών ανεφοδιασμού των φιλιππινέζικων ένοπλων δυνάμεων σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και απαίτησε το Πεκίνο να «κάνει πίσω».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Τεοντόρο Λοξίν, είπε πως εξέφρασε στο Πεκίνο την «αγανάκτηση, την καταδίκη και τη διαμαρτυρία» του για το συμβάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτυλίχθηκε προχθές Τρίτη, ενώ τρία σκάφη ανεφοδιασμού πήγαιναν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούνται από τα δύο κράτη.

Ο κ. Λοξίν κατήγγειλε πως «οι ενέργειες της κινεζικής ακτοφυλακής είναι παράνομες» και υπενθύμισε στην κινεζική πλευρά ότι τα σκάφη που ανήκουν στο δημόσιο των Φιλιππίνων καλύπτονται από τη διμερή αμυντική συμφωνία των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ.

Ο φιλιππινέζος ΥΠΕΞ απηύθυνε ακόμη την προειδοποίηση πως το γεγονός ότι η Κίνα «δεν δείχνει αυτοσυγκράτηση» απειλεί «την ειδική σχέση» των δύο χωρών.