A. Φάουτσι: Ο κόσμος απέτυχε να βοηθήσει ουσιαστικά την Ινδία

A. Φάουτσι: Ο κόσμος απέτυχε να βοηθήσει ουσιαστικά την Ινδία

Ο Άντονι Φάουτσι κορυφαίος ειδικός επί των λοιμώξεων στις ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν έψεξε το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη δεν καταφέραν να συντονιστούν προκειμένου να βοηθήσουν την Ινδία στην αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος του κορονοιού.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια παγκόσμια πανδημία είναι με μια παγκόσμια κινητοποίηση και μία παγκόσμια κινητοποίηση σημαίνει δικαιοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Φάουτσι μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

«Και αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί. Συχνά, όταν έχετε ασθένειες σε χώρες στις οποίες υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση, είτε πρόκειται για θεραπευτική αγωγή είτε για πρόληψη, σε αυτό πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή όλες οι χώρες που είναι σχετικά πλούσιες ή έχουν υψηλότερο εισόδημα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι αναλόγως εκφράστηκε και ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC  «Πέραν από τα ηθικά ζητήματα, εάν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις για την Ινδία… για την Αφρική, θα γίνουν η δεξαμενή, όπου ο ιός θα αντιγραφεί και θα δημιουργήσει μεταλλάξεις».

Η Ινδία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 360.960 νέα κρούσματα Covid, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ένα νέο μακρόβιο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από επιπλοκές της χώρας ξεπέρασε τις 200 χιλιάδες αγγίζοντας σε 201.187.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα κρούσματα της νόσου στη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη μπορεί να είναι 30 φορές υψηλότερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας.