F. Leggeri: Η Frontex ήταν έτοιμη από το φθινόπωρο

F. Leggeri: Η Frontex ήταν έτοιμη από το φθινόπωρο

Σύμφωνα με το «skai.gr» που επικαλείται δημοσίευμα της « Καθημερινής της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής της FRONTEX, του ευρωπαϊκού οργάνου που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, δήλωσε πως «από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων».

Ο γενικός διευθυντής Fabrice Leggeri σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα τελικά διατέθηκαν 19 Έλληνες και λείπουν ακόμη 12.

Επιπλέον ο κ. Leggeri τονίζει ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Μετά το ελληνικό αίτημα, 448 στελέχη της Frontex αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Τέλος, ο κ. Leggeri δηλώνει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη της Frontex θα μεταβούν στην Ειδομένη.

Ελλειπής η συμμέτοχη της Frontex σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών  

Σύμφωνα με το «Megatv» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζίας, δήλωσε πως η Ελλάδα πληρώνει αποφάσεις τρίτων σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών μεταναστών στα νησιά ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει εγκαίρως τη συνδρομή της Frontex αλλά «μας έστειλαν τους μισούς από αυτούς που ζητήσαμε». 

Σε εκπομπή του «MEGA» ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «εμείς ούτε πόλεμο θέλαμε να κάνουμε σε Συρία, Ιράκ, ούτε θέλαμε να επέμβουμε. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία. Θυμίζω ότι οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30.000 το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση».

Ο κ. Κοτζίας πρόσθεσε πως υπολογίζει στα 1,8 - 2 δισ. ευρώ τα έξοδα που η Ελλάδα έχει κάνει άμεσα ή έμμεσα όλο το χρόνο για μεταφορές, διαμονή και διατροφή προσφύγων.

«Η Frontex έχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο έχουμε θέσει στην ίδια την Επιτροπή, ότι το καταστατικό της προβλέπει να εμποδίζει την είσοδο σε μια χώρα, όχι την έξοδο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.