Έξι στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Έξι στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τα κόμματα. To δείχνουν με κάθε ευκαιρία οι δημοσκοπικές έρευνες κάθε φορά που η ερώτηση αφορά κάποιο από τα μεγάλα φορτισμένα κοινωνικά και ιδεολογικά θέματα. Σε πλειάδα περιπτώσεων, τα προτάγματα και οι προτεραιότητες της κοινωνίας διαφέρουν από τις κομματικές θέσεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, έτσι όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Opinion Poll. Στο ερώτημα κατά πόσο συμφωνείτε ή όχι με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σίγουρα υπέρ και μάλλον υπέρ απαντά το 74,5%.

Αλλά ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, υπέρ ή μάλλον υπέρ με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τάσσεται ένα 62,5% των ψηφοφόρων. Το ίδιο και ένα 41,9% εκείνων του ΚΚΕ.

Δεν συζητάμε για το 90,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 90,7 των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που είναι υπέρ. Αλλά για ψηφοφόρους κομμάτων, των οποίων οι απαντήσεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις θέσεις που είχαν πάρει τα συγκεκριμένα κόμματα όταν είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο στα τέλη Ιουνίου.

Για «επικοινωνιακή φιέστα» και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων μαζί με προώθηση του φόβου μεταξύ των εκπαιδευτικών, είχε μιλήσει ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, για «ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών» το ΚΚΕ. Εντούτοις η δημοσκόπηση, αποτυπώνει ένα αίτημα για βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, απέναντι στο οποίο τα κόμματα είναι πίσω.

Η κοινωνία «βγαίνει» όλο και πιο συχνά πλέον μπροστά από τα κόμματα. Χαρακτηριστικό το εύρημα παλαιότερης έρευνας της Metron Analysis για το πως βλέπουν οι πολίτες «την αστυνόμευση πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση». Το αποτέλεσμα είχε ξαφνιάσει πολλούς.

Παρά τους υψηλούς τόνους ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους χαρακτηρισμούς περί χούντας, αστυνομοκρατίας, εκτροπής κ.ά, όπως και τις συγκεντρώσεις, το 64% είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης και μάλιστα το 39% του ΣΥΡΙΖΑ και το 84% του ΚΙΝΑΛ. Για άλλη μια φορά η διάσταση ανάμεσα στην συλλογική κοινωνική άποψη και τις απόψεις που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν εντυπωσιακή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτή η εικόνα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε έρευνα της OPINION POLL το 74.1% δήλωνε υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου που ξεσήκωνε και τότε αντιδράσεις. Και τότε υπέρ δήλωνε το 48.7% του ΣΥΡΙΖΑ και το 88.5% του ΚΙΝΑΛ. Όταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ετέθη το ίδιο ερώτημα σε έρευνα της ίδιας εταιρείας και αφού είχαν μεσολαβήσει πάλι αντιδράσεις και συγκεντρώσεις σε κλίμα αντιπαράθεσης, τα ποσοστά παρέμεναν αμετακίνητα. Στην ίδια έρευνα της ΟPINION POLL, το 83.8% τασσόταν υπέρ των επιχειρήσεων εκκένωσης των καταλήψεων. Και πάλι, υπέρ τασσόταν το 72% του ΣΥΡΙΖΑ και τι 86.4%  ΚΙΝΑΛ. 

Υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα παραδείγματα και μάλιστα σε θέματα αιχμής κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας. Έπειτα από μια χρεοκοπία, τρία μνημόνια και μια δεκαετία που χαρακτηρίστικε από άνοδο του λαϊκισμού, του διχαστικού λόγου, των μεγάλων υποσχέσεων, η κοινωνία ψάχνει για απαντήσεις. Αναζητά λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας, έχοντας πληρώσει τις μεγάλες υποσχέσεις που δεν στηρίζονταν πουθενά και τα πιο απίθανα ψέματα.