Έτοιμο μέχρι το 2025 το Τατόι

Έτοιμο μέχρι το 2025 το Τατόι

Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Τατοΐου, και έτσι θα δοθεί ευκαιρία στην πρωτεύουσα να αποκτήσει έναν υπέροχο χώρο πρασίνου, συνδυασμένο με πολιτιστικές δράσεις. Και μάλιστα, στην Πάρνηθα, η οποία πρέπει να προστατευθεί αλλά και να είναι πιο ασφαλής από τους αμέτρητους επισκέπτες που κατακλύζουν τα πρώην βασιλικά κτήματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον πρίγκηπα Κάρολο ο οποίος τον έχει προσκαλέσει στη Σκωτία. Εκεί θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και στα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς 

Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, ο τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House ώστε να αντληθούν ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κατά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σήμερα στο σχέδιο και τις ενέργειες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως 31 Δεκεμβρίου του 2025. Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού, θα καλυφθεί από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου το δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ 22 θα αξιοποιήσουν ιδιώτες επενδυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ετοιμάζεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού ώστε να εκδοθούν οι προκηρύξεις για τους ιδιώτες.

«Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, να εξελιχτεί σε φορέα διαχείρισης του Τατοΐου», ανέφερε.