Επιτροπή εμβολιασμού για AstraZeneca: Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Επιτροπή εμβολιασμού για AstraZeneca: Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Το θέμα των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca βρίσκεται στο τραπέζι της συνεδρίασης των ειδικών, με κάποιες εισηγήσεις να θέλουν τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα.

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, χωρίς να αποκλείονται οι συστάσεις αναφορικά με το φύλο, την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα.

Οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίασή τους εξετάζουν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν θρομβώσεις και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για επανεξέταση των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τα μέλη της Επιτροπής να συγκλίνουν ως προς την τελική απόφαση να μην υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς παρά τα περιστατικά θρομβώσεων που προκλήθηκαν δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι ευθύνεται το εμβόλιο. 

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τα εκατομμύρια εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως με το εμβόλιο AstraZeneca προκύπτει ότι οι τυχόν επιπλοκές από τη χορήγησή του είναι πολύ σπάνιες για τις ηλικίες άνω των 55 ετών. 

Ειδικότερα, καταγράφεται ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο ανά εκατομμύριο εμβολιασμών έναντι των 5 – 8 επεισοδίων ανά εκατομμύριο σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 55 ετών. Το συμπέρασμα των μελετών για την πολύ μεγάλη ασφάλειά του στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτό που απασχολεί την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πιθανότατα να προχωρήσει σε συστάσεις για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Τις σχετικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνει στις 18:00 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ για το ζήτημα των θρομβώσεων και τα εμβόλια η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες. 

Επίσης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς.

«Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών και δεν έχουν δυνατότητα να επιλέξουν άλλο εμβόλιο από της Οξφόρδης μόνο η ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, καθώς σήμερα Τετάρτη άνοιξε η πλατφόρμα διάθεσης όλων των εμβολίων για τις ηλικίες 35-39 ετών.