Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί ο Τ. Κουίκ

Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί ο Τ. Κουίκ

Στα ελληνικά καλωσόρισαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, η ομογενής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αυστραλο-ελληνικής φιλίας, βουλευτής Julia Banks και ο ομογενής βουλευτής Στιβ Γεωργανάς. Το καλωσόρισμα ενός ξένου πολιτικού έγινε για πρώτη φορά στα ιστορικά του κοινοβουλίου στη μητρική γλώσσα του επισκέπτη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού.

Όλοι οι βουλευτές χειροκρότησαν προς το θεωρείο των επισήμων όπου βρισκόταν ο κ. Κουίκ με την ελληνική αποστολή, με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της Βουλής να νεύουν έναν απλόχερο χαιρετισμό.

Ο κ. Κουίκ σηκώθηκε από τη θέση του και έκανε την κίνηση του «ευχαριστώ», για να πει αργότερα στους βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική επιτροπή αυστραλο-ελληνικής φιλίας, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Τζούλι Μπίσιοπ: «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου σας. Οι ελληνικές προσφωνήσεις και τα χειροκροτήματα, δεν αφορούσαν εμένα, αλλά την Ελλάδα και την Ελληνική Δημοκρατία. Την πατρίδα μου τιμήσατε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Απόδειξη και των ανέφελων, των εξαιρετικών πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Αυστραλίας ήταν αφιερωμένη στις ερωτήσεις βουλευτών προς τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησής του, «μέσα σε κλίμα που “κτυπούσε” στιγμές έντονων εντάσεων», παρατηρείται στην ίδια ανακοίνωση και σημειώνεται πως, όπως συμφώνησαν μετά οι δύο Αυστραλοί βουλευτές που τον καλωσόρισαν, «για δύο λεπτά υπήρξε η απόλυτη συμφιλίωση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης χάρη στην Ελλάδα». 

Τ. Κουίκ: Επενδυτικά ανοίγματα της Ελλάδας στην Αυστραλία

Το μήνυμα ότι «ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε τους ομογενείς επιχειρηματίες της Αυστραλίας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα», έστειλε μιλώντας σε φορείς της ομογένειας του Σίδνεϊ ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του υφυπουργού. Για τον σκοπό αυτό, προανήγγειλε πως καταρτίζεται ένα ειδικό πρόγραμμα από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου θα μπορεί να συμβάλει και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. «Στο πρόγραμμα θα αξιοποιήσουμε και τα Ελληνόπουλα του brain-drain που έχουν έρθει στην Αυστραλία, σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους» επισήμανε.

Εξήγγειλε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις και πως «το δεύτερο τρίμηνο του 2017 θα έρθει εδώ στην Αυστραλία το Enterprise Greece, για να κάνει επιπρόσθετη και αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών, σε ένα φορολογικό περιβάλλον που δεν θα μπορεί να αλλάζει με αρνητικό πρόσημο, αλλά μόνο με θετικό». Αυτό σημαίνει σταθερότητα στις επενδυτικές προϋποθέσεις που προσφέρει η Ελλάδα, εξήγησε.

Κατά την παραμονή του στο Σίνδεϊ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλέιντις Μπερετζικλιάν (Gladys Berejiklian), τον πολιτειακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουκ Φόλεϊ (Luke Foley), τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές και τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, με τον οποίο τον συνδέει γνωριμία πολλών ετών. Επίσης, μίλησε στην έδρα των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ, με θέμα «Η Γλώσσα βασικό στοιχείο διατήρησης της Εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων στο εξωτερικό», επισκέφτηκε το αυστραλιανό δημοτικό σχολείο «Sans Souci», όπου ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Ελληνομάθειας με χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας και όπου τα παιδιά χόρεψαν ελληνικούς χορούς.

Σε ειδικότερη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο των Καστελλοριζιών του Σίδνεϊ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη συνδρομή τους στο «πολύ σημαντικό» διεθνές φεστιβάλ-ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου, με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, που θα γίνει στη Μεγίστη στα τέλη Αυγούστου.

Τέλος, επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εβραϊκής Κοινότητας και επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ.

Τον υφυπουργό συνόδευαν η πρέσβης της Ελλάδος Κατερίνα Ξαγοράκη, ο γενικός πρόξενος στο Σίδνεϊ Σταύρος Κυρίμης και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC