Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν στο Ταε Κβο Ντο οι 1.200 μετανάστες

Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν στο Ταε Κβο Ντο οι 1.200 μετανάστες

Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα σταδιακά από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας το πρωί από το χώρο του γηπέδου. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους. Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

Ερωτώμενος για την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη και σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για «επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη», ο υπουργός επισήμανε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα». Ευχαρίστησε την Αστυνομία διότι «έκανε την επιχείρηση με χρήση ελάχιστης βίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέχρι σήμερα, κατά τη διαχείριση των κρίσεων του προσφυγικού, έχει τηρηθεί «η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συμβολή τους στη διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «αυτή την ώρα βρίσκονται στο Τάε Κβο Ντο 1.200 μετανάστες. Είχαν έρθει περισσότεροι, αλλά αρκετοί από αυτούς έφυγαν μόνοι τους από την περιοχή, επιβιβαζόμενοι στο τραμ». Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα στην περιοχή» και ότι «πρόκειται να αναχωρήσουν από το κλειστό γήπεδο στις 16 Δεκεμβρίου, αφού στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kick Boxing».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέρθηκαν χθες 2.300 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ