Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οδηγούν σε κυβερνητική αυθαιρεσία

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οδηγούν σε κυβερνητική αυθαιρεσία

Νέες αιχμές για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος αφήνουν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Σαλάτας, δυο ημέρες μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Ένωση, με το οποίο προειδοποίησε την κυβέρνηση πως επιθέσεις κατά των δικαστών υπονομεύουν το ίδιο το πολίτευμα. 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ψήφισμά της εξέφρασε την έντονη ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, ενώ παράλληλα ζήτησε να λήξει το συντομότερο η εκκρεμότητα με τα Πόθεν Έσχες.

Από την πλευρά του ο Χρ. Σεβαστίδης, τόνισε πως συνέπεια του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας είναι πάντοτε η αύξηση της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η υπονόμευση των δικαστών γίνεται μέσω λεκτικής απαξίωσης ή με ωμές πράξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς, δεν είναι δηλαδή προϊόν χάρης ή συναλλαγής, αλλά αποτελεί εγγύηση προς όφελος του λαού και του κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τάση για πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαστική εξουσία είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, παραθέτοντας ως παραδείγματα τις εξελίξεις στην Πολωνία και την Τουρκία.

«Υπάρχει μία παγκόσμια τάση υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια της εκτελεστικής» και σε βάρος των νομοθετικών και των δικαστικών Αρχών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην κόντρα για το πόθεν έσχες των δικαστικών, ο κ. Σεβαστίδης εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα η όλη αντιπαράθεση αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης.

Διευκρίνισε πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση στην υποβολή πόθεν έσχες, ούτε θέλουν να ελέγχονται αποκλειστικά από επιτροπή δικαστικών, αλλά έκαναν κάποιες εύλογες παρατηρήσεις που αποτυπώθηκαν και στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νωρίτερα, αιχμές για την κυβέρνηση άφησε και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, ο οποίος ανέφερε πως στην κυβέρνηση προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών.

«Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εξουσίες είναι ισότιμες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό», σημείωσε ο κ. Σαλάτας μιλώντας Θέμα 104,6 για «πρωτόγνωρες καταστάσεις». «Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αλλά πρέπει να γίνεται κόσμια. Η κρίση του υπουργού είναι παρέμβαση», πρόσθεσε.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέλευση. Να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Κοντονής ώστε να μην έχει την ανάγκη προφύλαξης», συνέχισε ο κ. Σαλάτας αναφερόμενος στην απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης από τη Συνέλευση του Σαββάτου.

Όπως τόνισε ο Γ.Γ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «δεν νομίζουμε ότι ωφελεί τον λαό η οξύτατη αυτή αντιπαράθεση. Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα κάνει επενδύσεις όταν είναι σε ένταση η εκτελεστική με την δικαστική εξουσία, δεν το καταλαβαίνει αυτό η εκτελεστική εξουσία;».

Εξηγώντας την ένσταση των δικαστών για την υπόθεση του πόθεν έσχες ο κ. Σαλάτας έκανε λόγο για «ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε πόθεν έσχες αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η μη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων για ευνόητους λόγους. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με το κοινό έγκλημα, δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό συνεχή αστυνομική προστασία και δεν μπορούν να πάνε στο περίπτερο για μια εφημερίδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση δεν θέλει διάλογο» για το θέμα. «Νομίζετε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Κοντονής δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που λένε δεν στέκουν;» κατέληξε ο Νίκος Σαλάτας.

Ένωση Εισαγγελέων: Μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της 

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά το τέλος των χθεσινών εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης, σημειώνουν: 

1) Διαβεβαιώνουν τους Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και καθήκον των  Εισαγγελικών Λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,

2) Προτρέπουν την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του,

3) Υπενθυμίζουν ότι η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της,

4) Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.