Εμπλοκή με τις απολογίες των 3 δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβιασμούς

Εμπλοκή με τις απολογίες των 3 δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβιασμούς

Πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση των εκβιασμών, καθώς οι συνήγοροι τους δεν έλαβαν άδεια παράστασης από τον ΔΣΑ.

Η αρμόδια πρωτοβάθμια Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου δεν ενέκρινε κατ' εξαίρεση άδεια στους συνηγόρους των τριών κατηγορουμένων και η αίτηση τους θα κριθεί από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή στη 1 το μεσημέρι.

Έτσι αναμένεται η διαδικασία ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή να ξεκινήσει μετά την 1 οπότε και θα έχει κριθεί της κατ'' εξαίρεσης άδειας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι κατηγορούμενοι σήμερα θα πρέπει να έχουν απολογηθεί ακόμη και χωρίς συνηγόρους καθώς λήγει το πενθήμερο όριο για την κράτηση τους βάσει εντάλματος σύλληψης και ανακριτής και Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθούν αν οι τρεις πρέπει ή όχι να κρατηθούν προσωρινά.

Ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίασης κατ''επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου 1608/1950.

Η σύλληψή των τριών κατηγορουμένων έγινε μετά από καταγγελία συνεργάτιδας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ την οποία πίεζαν τόσο για να αποσπάσουν χρήματα από την επιχείρηση όσο και για τους φέρει σε επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παπά, τον οποίο αποκαλούν σε συνομιλίες "αρχιμανδρίτη", στον οποίο σύμφωνα με τους διαλόγους της δικογραφίας σκόπευαν να προσφέρουν "στήριξη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών".

Η εκτίμηση των αστυνομικών που ερεύνησαν την υπόθεση για τους τρεις δημοσιογράφους όπως καταγράφεται στο διαβιβαστικό που εστάλη στον Εισαγγελέα είναι ότι δεν είχαν "κομματική ταυτότητα". Αναφέρεται μάλιστα για τον εκδότη που θεωρείται ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ότι "δεν προέκυψε ότι οι κακουργηματικές του πράξεις και ενέργειες ήταν προιόν εντολών από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Τα στοιχεία της προανάκρισης που συγκεντρώθηκαν έως τώρα , αποδεικνύουν ότι ο ΠΜ ενεργούσε αυτόνομα και με γνώμονα μόνο το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον». Οι ίδιοι πάντως οι κατηγορούμενοι στους διαλόγους τους φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν την καταγγέλουσα και πλέον βασική μάρτυρα κατηγορίας πως "είχαν πλάτες". Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η φράση που έχει καταγραφεί να της λέει ο ένας από τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον εκδότη: "Ο άλλος κούλαρε και περιμένει εντολή ποιον θα γ... Κοίταξε να σου πω το κόλπο. Βγαίνει ο τρελός, και χτυπάει όποιον θέλει, από εκεί και πέρα...μετά βάζουμε τα σάιτ και ακολουθούνε".

Στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται υλικό για σωρεία εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων που οι κατηγορούμενοι φαίνεται να διαφήμιζαν πως ανήκουν στην σφαίρα επιρροής τους, στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε μετά τις απολογίες των τριών να προχωρήσει στις επόμενες δικονομικές κινήσεις που απαιτούνται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ