Ελ Σαλβαδόρ: Μεγάλη επένδυση στον τόπο της χειρότερης σφαγής του εμφυλίου, στο χωριό Ελ Μοσότε

Ελ Σαλβαδόρ: Μεγάλη επένδυση στον τόπο της χειρότερης σφαγής του εμφυλίου, στο χωριό Ελ Μοσότε

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, υποσχέθηκε χθες Παρασκευή επένδυση 32,4 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα στο Ελ Μοσότε (ανατολικά), όπου ο στρατός σφαγίασε σχεδόν χίλιους ανθρώπους το 1981, στην κορύφωση της εμφύλιας σύρραξης.

«Πρόκειται για μεγάλο σχέδιο, αξίας 32,4 εκατομμυρίων· όμως πέρα από την οικονομική του αξία, για εμάς έχει την αξία της αληθινής δικαιοσύνης», είπε ο αρχηγός του κράτους, αναφερόμενος σε μέτρα επανόρθωσης για τα θύματα. Εκφράστηκε στην κεντρική πλατεία του Ελ Μοσότε, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, του Σαν Σαλβαδόρ.

Σημειώνεται ότι η επένδυση θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για έργα υποδομής, για την κατασκευή χώρων αθλοπαιδιάς, ενός σταθμού φιλτραρίσματος του νερού, ενός κέντρου αφιερωμένου στην ανάπτυξη της νεολαίας...

Μεταξύ της 9ης και της 13ης Δεκεμβρίου 1981, ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος (1980-1992), στρατιώτες του τάγματος Ατλάκατλ, εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς –η μονάδα αυτή έχει στο μεταξύ διαλυθεί–, πυρπόλησαν σπίτια και εκτέλεσαν εν ψυχρώ κατοίκους του Ελ Μοσότε και κοντινών χωριών, που υποψιάζονταν πως συνεργάζονταν με τους αριστερούς αντάρτες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πάντες –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– σφαγιάστηκαν. Οι γυναίκες πρώτα βιάστηκαν. Παιδιά πετάγονταν στον αέρα και μακελεύονταν από τους στρατιωτικούς.

«Αυτή την ημέρα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη σφαγή του Ελ Μοσότε, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στη χώρα» και είχε θεωρηθεί η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική για μισό αιώνα, είπε ο πρόεδρος στους κατοίκους του χωριού.

«Η επιχείρηση αυτή είχε σχεδόν 1.000 νεκρούς. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 978 ανθρώπους που σκοτώθηκαν», ανάμεσά τους 553 παιδιά, υπογράμμισε.

Το 1993, επιτροπή του ΟΗΕ είχε τεκμηριώσει την ενοχή στρατιωτικών. Το 2012, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ προσφέρει αποκατάσταση στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων.

Αλλά δεν έγινε τίποτε· οι υπεύθυνοι για τη σφαγή προστατεύονταν από τον νόμο για την αμνηστία του 1993. Ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός το 2016, όμως η διαδικασία που άρχισε έκτοτε δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα ως ακόμη και σήμερα.