Έκκληση J. Biden σε Ν. Αναστασιάδη και M. Akinci για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Έκκληση J. Biden σε Ν. Αναστασιάδη και M. Akinci για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο που έπληξε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο.

Ο J. Biden κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», όταν η Άγκυρα προσκάλεσε τον Mustafa Akinci στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών: «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο».

«Ποτέ, ποτέ πριν, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα υπήρχε μια τόσο καλή ευκαιρία, υπό τον όρο ότι όλοι επιδεικνύουμε αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λευκωσία.

Διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν από την κυπριακή κυβέρνηση στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Ban Ki-Moon στις 6 Ιουνίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον διευθυντή του Γραφείου του γενικού γραμματέα, στις 3 Ιουνίου.

Ο κ. Κασουλίδης διατύπωσε έντονες επικρίσεις για τη συνάντηση του γενικού γραμματέα Ban Ki-Moon με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Akinci, στην Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «τα έκαναν θάλασσα και δεν πρέπει να προσπαθούν να ρίξουν αλλού την ευθύνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ