Έχω ζητήσει έκτακτα μέτρα για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
Κυρ. Μητσοτάκης

Έχω ζητήσει έκτακτα μέτρα για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

«Έχω ζητήσει  να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου μια πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την ευρωπαϊκή επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη  Σύνοδο Κορυφής.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε και να οικοδομήσουμε την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες» υπογραμμίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Ήδη στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρουμανία ανακοίνωσε την απόφαση του να θέσει το ζήτημα στους 27, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που «χτυπάει» ευθέως κάθε νοικοκυριό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει στο ό,τι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα θα επιμείνει στο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από το οποίο επιβαρύνονται όλα τα κράτη μέλη εξαιτίας των αυξήσεων, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν τρόπους να το μειώσουν.

Ένας τρόπος που συζητείται είναι η ανάληψη τμήματος του συγκεκριμένου κόστους από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι ξεκάθαρο ότι στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει ενιαία και συντονισμένα προκειμένου να μην είναι όμηρος της Ρωσίας, ούτε να απειλείται ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει τα 2.000 ευρώ.

Η λογική της ευρωπαϊκής αντίδρασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κρίση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας εκτιμά η Αθήνα. Ήδη μάλιστα καταγράφονται τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν στο επίπεδο των 27:

- H δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Να υπάρχει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία) έχει αναφερθεί σε μια κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αντίστοιχα είχε γίνει με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Δυναμική απάντηση στην Ρωσία

 «Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ουκρανική κρίση, σημειώνοντας ότι ενωμένοι οι Ευρωπαίοι να ληφθούν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε  στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι «ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις, να λάβουμε σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».