Το διπλό πρόσωπο του Ερντογάν έναντι της τρομοκρατίας

Το διπλό πρόσωπο του Ερντογάν έναντι της τρομοκρατίας

Έχουν γραφτεί πολλά για τη σχέση του τουρκικού καθεστώτος με την τρομοκρατία, καθώς και για τις σχέσεις του με τη Χαμάς, η οποία χρηματοδοτείται μεταξύ των άλλων από το Ιράν. Έχει ενδιαφέρον επομένως η είδηση ότι χθες το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εντόπισαν δίκτυο Ιρανών πρακτόρων που ετοιμάζονταν για τη διενέργεια τρομοκρατικής ενέργειας σε τουρκικό τουριστικό θέρετρο, όπου φιλοξενούνται ανυποψίαστοι Ισραηλινοί τουρίστες. Την ανακοίνωση - προτροπή στους συμπατριώτες του επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος, εξέδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Η ανακοίνωση έκανε, επίσης, γνωστό ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν τον περασμένο μήνα τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση έρχεται να μας θυμίσει το γεγονός ότι στην τουρκική επικράτεια δραστηριοποιούνται τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και η Χαμάς. Η τελευταία, η οποία διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη (Χαμάς Εξωτερικού), είναι χαρακτηρισμένη από ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως τρομοκρατική οργάνωση. Στα γραφεία της στην Τουρκία συλλέγει χρήματα για εκπαίδευση ανδρών σε τρομοκρατικές πράξεις και για την αγορά όπλων. Τα γραφεία αυτά αρνείται να κλείσει η τουρκική κυβέρνηση, παρ’ ότι το έχει θέσει ως απαράβατο όρο η ισραηλινή κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ανταλλαγή πρεσβευτών με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ έρχεται να αναδείξει το διπλό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία έναντι της τρομοκρατίας. Από τη μια πλευρά κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θέτοντας βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επειδή υποτίθεται ότι προσφέρουν προστασία σε Κούρδους μαχητές του PKK και του YPG (Κούρδοι Συρίας), όμως από την άλλη πλευρά, η ίδια η Τουρκία διατηρεί γραφεία τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός της.

Το γεγονός ότι μια σημαντική χώρα της Μέσης Ανατολής καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Τουρκία αναδεικνύει ακριβώς το διπλό αυτό πρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος και τον ρόλο που παίζει στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Σημειωτέον ότι στα σενάρια «περικύκλωσης» που είναι και πάλι ιδιαιτέρως προσφιλή στην τουρκική ηγεσία, ξεχωρίζουν ως απειλές οι Κούρδοι, η Ελλάδα, η Δύση, ενώ κατά καιρούς έχει κατηγορήσει και το Ισραήλ.

Παλαιότερα, μάλιστα, ο Πρόεδρος Έρντογαν είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως και για τον ίδιο τον ισραηλινό λαό. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αναδείξει αυτό το διπλό πρόσωπο της Τουρκίας σε θέματα τρομοκρατίας. Η Άγκυρα προσφέρει στην ελληνική διπλωματία άλλο ένα όπλο προς αξιοποίηση, προκειμένου να αναδείξει την αφερεγγυότητα της Τουρκίας έναντι της διεθνούς κοινότητος, καθώς επίσης ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά και για ίδιον όφελος το «χαρτί» της τρομοκρατίας.

Τα πρόσφατα ανοίγματα του προέδρου Έρντογαν προς το Ισραήλ και τις μοναρχίες του Κόλπου, τις ηγεσίες των οποίων παλαιότερα καθύβριζε αλλά σήμερα προσδοκά τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν στις τουρκικές προσδοκίες. Το μήνυμα που έστειλαν προς την Τουρκία είναι ότι δεν προτίθενται η σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων να γίνει, θυσιάζοντας τη στενή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα την Άγκυρα.

Η στάση της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως και σε πλειάδα άλλων ζητημάτων, δείχνει ότι παίζει ένα παιχνίδι  υψηλού ρίσκου. Πασχίζει να ξεγελάσει τη Δύση, τις μοναρχίες τους Κόλπου, το Ισραήλ, τη Ρωσία, ανοίγει συνεχώς μέτωπα και αυξάνει πολύ το ρίσκο, εστιάζοντας στην Ελλάδα ως έναν (κατ’ αυτήν) εύκολο και προσφιλή στόχο για την τουρκική κοινή γνώμη, όσο δεν μπορεί να σημειώσει κάποια επιτυχία σε άλλο μέτωπο.  

*Ο Δρ. Ιωάννης. Σ. Παπαφλωράτος, είναι Νομικός-Διεθνολόγος καθηγητής στρατιωτικών σχολών