8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Δημοσκοπικό πλήγμα για τη M. Le Pen λίγο πριν παρουσιάσει τις πολιτικές θέσεις της

Δημοσκοπικό πλήγμα για τη M. Le Pen λίγο πριν παρουσιάσει τις πολιτικές θέσεις της

Λίγες μέρες προτού η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Marin Le Pen παρουσιάσει την νέα ονομασία του Εθνικού Μετώπου και την νέα γραμμή του κόμματος σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι τρεις στους τέσσερις Γάλλους θεωρούν ότι θα ήταν μια κακή πρόεδρος.

Η Le Pen υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τις περυσινές προεδρικές εκλογές και τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της αναζητούν έκτοτε μια θέση στην πολιτική σκηνή όπου τελικά επικράτησε ο Εmmanuel Macron.

Ερωτηθέντες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar-Sofres-Onepoint αν η Le Pen θα ήταν μια καλή πρόεδρος, το 73% απάντησαν αρνητικά. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είναι ανίκανη να ενώσει το διχασμένο στρατόπεδό της και ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν θα κερδίσει ποτέ την εξουσία.

Η Le Pen βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος από το 2011 έχοντας καταγράψει μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τον πατέρα της και ιδρυτή του, Jean-Marie Le Pen: το έκανε περισσότερο αποδεκτό σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους και κέρδισε τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Αλλά η σκληρή αντιευρωπαϊκή στάση της σε μια χώρα όπου ακόμη υπάρχει ευρεία στήριξη προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την συμμετοχή στην ΕΕ, τής κόστισε ακριβά.

Η Le Pen επιχειρεί τώρα στροφή και κάνει την μετανάστευση κεντρικό θέμα της πολιτικής του κόμματος, κάτι το οποίο έκαναν ακροδεξιά κόμματα στην Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και πριν από λίγες μέρες στην Ιταλία και φάνηκε ότι βρήκε απήχηση.

Η Le Pen θα συγκεντρώσει τα μέλη του Εθνικού Μετώπου σε ένα συνέδριο στην Λιλ, στις 10 και 11 Μαρτίου, οπόταν και θα επισημοποιήσει την μεταστροφή στην πολιτική γραμμή του κόμματος και θα παρουσίασει την νέα του ονομασία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ποια ονόματα εξετάζει. Πρόκειται για μια προσπάθεια να απαλλάξει το κόμμα από αρνητικούς συσχετισμούς, ανάμεσά τους και τις κατηγορίες για αντισιμιτισμό και ομοφοβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ