Δίκτυο μαύρων συναλλαγών που «αγγίζει» τον Πούτιν αποκαλύπτουν τα Panama Papers

Δίκτυο μαύρων συναλλαγών που «αγγίζει» τον Πούτιν αποκαλύπτουν τα Panama Papers

Η διαρροή οικονομικών εγγράφων από τη Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε ένα εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών offshore, μερικές εκ των οποίων συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, και επιτρέπουν στους πλούσιους να κρύψουν τις περιουσίες τους ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια, αναφέρει το CNBC.

Τα στοιχεία που υπάρχουν στα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για 72 νυν ή πρώην πολιτικούς ηγέτες που σχετίζονται με offshore εταιρείες.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες μυστικών εταιρειών offshore που συνδέονται με την οικογένεια και τους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Hosni Mubarak και του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi και τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar Assad.

Επίσης, μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Vladimir Putin, ο πρωθυπουργός της Sigmundur Gunnlaugsson, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko... Αλλά και αθλητές όπως ο Lionel Messi, καθώς και  διεθνείς παράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Michel Platini.

 

Bank Rossiya, ο κοινός παρονομαστής  

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία εμπλέκεται και ρωσική τράπεζα που συνδέεται με συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, σε δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η τράπεζα φέρεται να διοχέτευσε χρήματα μέσω offshore εταιρειών, δύο εκ των οποίων ανήκουν σε στενούς συνεργάτες του Putin.

Πρόκειται για τη Bank Rossiya γνωστή και ως «το πορτοφόλι του Putin», επικεφαλής της οποίας είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ρώσου προέδρου, ο Yuri Kovalchuk, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως ο προσωπικός τραπεζίτης των ισχυρών της Ρωσίας. Το ίδρυμα βρίσκεται στη λίστα των ευρω-αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Bank Rossiya φέρεται να δρούσε σε συνεργασία με τη ρωσική τράπεζα RCB που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Αμφότερες συνδέονται χρηματοδοτικά με έναν κύκλο off-shore επιχειρήσεων οι οποίες, όπως φαίνεται να προκύπτει από τα έγγραφα, μετακινούσαν τεράστια ποσά με κάλυμμα, φαινομενικά, νόμιμες συναλλαγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ύποπτων δανείων είναι η παραχώρηση 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 και το 2011 από την off-shore εταιρεία Sandalwood Continental – που είχε λάβει χρήματα από την Bank Rossiya – στην επίσης off-shore Ozon.

Η Ozon φέρεται να ανήκει στον Kovalchuk της Bank Rossiya και σε μία κυπριακή εταιρεία και είναι ιδιοκτήτρια του χειμερινού θέρετρου Igora, όπου ο κ. Putin είναι φημισμένος πελάτης και όπου φιλοξενήθηκε ο γάμος της μίας από τις κόρες του.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της δημοσιογραφίας, σύμφωνα με την ICIJ

«Πιστεύω πως η διαρροή θα αποδειχθεί πως ίσως είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν υποστεί ποτέ οι offshore εταιρείες λόγω της έκτασης των εγγράφων», δήλωσε ο επικεφαλής της International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), Gerard Ryle.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι σημαντικότερα και περισσότερα από αυτά που διέρρευσε το 2013 ο πρώην υπάλληλος της CIA, Edward Snowden, ο οποίος δήλωσε μέσω Twitter πως πρόκειται «η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία της δημοσιογραφίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, και αφορά τη διαφθορά».          

Σύμφωνα με την ICIJ έχουν διοχετεύει μυστικά περίπου 2 δισ. δολάρια μέσω τραπεζών και «σκιώδεις» εταιρείες που συνδέονται με συνεργάτες του Putin, ενώ η ρωσική τράπεζα έχει συμβάλει στη δημιουργία του δικτύου των εταιρειών offshore.

Τα λεγόμενα Panama Papers καλύπτουν μια περίοδο από το 1970 μέχρι και την Άνοιξη του 2016, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung η οποία απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα ένα χρόνο πριν μέσω ανώνυμης πηγής προσκείμενης στη δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca.

Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε τα στοιχεία με περισσότερα από 100 ΜΜΕ και 400 δημοσιογράφους σε 80 χώρες.

Η δικηγορική εταιρεία Mossak Fonseca

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις, βρίσκονται και έγγραφα της Mossak Fonseca που αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Sigmundur Gunnlaugsson, και η σύζυγός του είχαν αγοράσει μια offshore το 2007 και την οποία δεν δήλωσε όταν εξελέγη το 2009.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Η offshore εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από κληρονομίες. Ο Gunnlaugsson πούλησε το 50% των μετοχών της εταιρείας στη σύζυγό του για ένα δολάριο οκτώ μήνες μετά.     

Ο Gunnlaugsson, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, δήλωσε πως δεν παραβίασε κάποιο κανόνα και πως η σύζυγός του δεν επωφελήθηκε από τη συμφωνία.

Η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Σε 40 χρόνια λειτουργίας δεν κατηγορηθήκαμε ούτε μία φορά για παράνομες ενέργειες. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάνουμε, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες δυσφήμισής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Mossack Fonseca, Carlos Sousa.

Η δικηγορική εταιρεία δήλωσε στο BBC πως πάντα συμμορφωνόταν με τις διεθνείς συμφωνίες για να διασφαλίσει πως οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται δεν χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Για 40  χρόνια η Mossack Fonseca έχει λειτουργήσει άμεμπτα στη χώρα μας και σε άλλες χώρες όπου διαθέτουμε επιχειρήσεις. Ποτέ δεν έχουμε κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα», δήλωσε ο Sousa και πρόσθεσε πως «όταν εντοπίσουμε κάποια παράνομη ενέργεια το αναφέρουμε άμεσα στις αρχές. Αντίστοιχα, όταν οι αρχές μας ενημερώνουν για παράνομες ενέργειες συνεργαζόμαστε πλήρως μαζί τους». 
 

 Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους των χωρών τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca.

«Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», ανακοίνωσε η Φορολογική Υπηρεσία.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως  «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μίας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca.

Η Γαλλία θα προχωρήσει σε έρευνες για την υπόθεση των «Panama Papers»

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε πως "αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ'' αυτούς που διαπράττουν απάτες".