Διεθνής Διαφάνεια: Καμία πρόοδος κατά της διαφθοράς παγκοσμίως - Στην 59η θέση η Ελλάδα

Διεθνής Διαφάνεια: Καμία πρόοδος κατά της διαφθοράς παγκοσμίως - Στην 59η θέση η Ελλάδα

Περισσότερα από τα 2/3 των κρατών παγκοσμίως μαστίζονται από φαινόμενα διαφθοράς, σημειώνει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μάχεται κατά της διαφθοράς.

Το 2017 δεν έγινε καμία προσπάθεια ή έγινε πολύ μικρή προσπάθεια από την πλειονότητα των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο για να βάλουν τέλος στη διαφθορά, ενώ περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε χώρες όπου τα επίπεδα διαφθοράς είναι στα ύψη, ρισκάρουν τις ζωές τους κάθε μέρα σε μια προσπάθεια να ακουστούν, είναι το γενικό συμπεράσμα της έρευνας της οργάνωσης με έδρα το Βερολίνο.

«Κανένας ακτιβιστής ή δημοσιογράφος δεν θα έπρεπε να φοβάται για τη ζωή του όταν τα βάζει με τη διαφθορά», υπογραμμίζει μια από τις επικεφαλής της ΜΚΟ, η Patricia Moreira, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο δείκτης κατατάσσει 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες και χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αντιπροσωπεύει την υψηλή διαφθορά και το 100 την καθαρότητα. Η Διεθνής Διαφάνεια σημειώνει ότι οι κακές επιδόσεις για το 2017 δεν είναι κάτι καινούριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση με 48 βαθμούς ενώ στις 2 πρώτες θέσεις βρίσκονται Νέα Ζηλανδία και Δανία με 89 και 88 βαθμούς αντίστοιχα. Στις χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Συρία με 9, 12 και 14 βαθμούς αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι από το 2012, αρκετές χώρες έχουν βελτιώσει τον δείκτη διαφθοράς, όπως η Ακτή Ελαφαντοστού, η Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η Συρία, η Υεμένη και η Αυστραλία έχουν χειροτερέψει σε αυτόν τον τομέα.

Περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι χώρες με τη μικρότερη προστασία για τον Τύπο και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τείνουν να έχουν τα χειρότερα επίπεδα διαφθοράς.