Διαφωνία Πολωνίας - Βρετανίας για τα κοινωνικά επιδόματα στους μετανάστες

Διαφωνία Πολωνίας - Βρετανίας για τα κοινωνικά επιδόματα στους μετανάστες

Μερικά από τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αποδεκτά, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, η οποία πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα στους μετανάστες απο την ΕΕ.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να αλλάξει τη σχέση της Βρετανίας με την Ένωση των 28 κρατών-μελών προτού διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2017, όμως οι απαιτήσεις του για τα κοινωνικά επιδόματα έχουν αποδειχθεί πολύ προβληματικές, ιδιαίτερα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Σίντλο είπε πως η Πολωνία θέλει η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τη χώρα.

"Υπάρχουν προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης που είναι χωρίς συζητήσεις αποδεκτές για εμάς", δήλωσε η Σίντλο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον στη Βαρσοβία έπειτα από μια συνάντηση για να συζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση της Βρετανίας .

"Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ μας... Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων".

Η Σίντλο δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε από βρετανό δημοσιογράφο αν η Πολωνία θα δεχόταν ποτέ την πρόταση του Κάμερον να απαγορευθεί για τέσσερα χρόνια η χορήγηση ορισμένων επιδομάτων σε μετανάστες στη Βρετανία.

Ο βρετανός ηγέτης δήλωσε πως το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και η πίεση που ασκεί στις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και πως με την πολωνή πρωθυπουργό συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να εξεύρουν μια λύση.

"Πιστεύω πως με την πολιτική βούληση που έχω δει εδώ στην Πολωνία μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ