Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στη Μιανμάρ

Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στη Μιανμάρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο εμπορικό κέντρο της Μιανμάρ, την πόλη Γιανγκόν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, όπου γίνεται η διαδήλωση.

«Κάτω η στρατιωτική δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία», φωνάζουν για δεύτερη μέρα οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινες σημαίες, στο χρώμα του κόμματος της Αουνγκ Σαν Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την δημοκρατία μέχρι να την αποκτήσουμε», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, που επέβαλαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πέντε μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, η πρόσβαση συνολικά στο Ίντερνετ, σε εθνικό επίπεδο, έχει διακοπεί με τους πολίτες να στρέφονται στα VPN που επιτρέπουν να παρακάμπτονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, ενώ χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της χούντας που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η οργάνωση NetBlocks Internet Observatory που παρακολουθεί το διαδίκτυο, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως τα δεδομένα του Ίντερνετ σε πραγματικό χρόνο δείχνουν πως η συνδεσιμότητα έχει πέσει στο 54% των συνηθισμένων επιπέδων και μαρτυρίες αναφέρουν πως έχουν κλείσει τόσο οι κινητές υπηρεσίες δεδομένων όσο και οι ευρυζωνικές συνδέσεις (wifi).

Μετά την απαγόρευση, χιλιάδες χρήστες ήταν ενεργοί στο Twitter και το Instagram χρησιμοποιώντας hashtag για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό. 

Εκπρόσωπος του Twitter σχολίασε ότι η απαγόρευση υπονόμευσε «τη δημόσια συνομιλία και τα δικαιώματα των ανθρώπων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν». Το Facebook, το οποίο κατέχει το Instagram, κάλεσε τις αρχές να «αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα».

Παρά τη διαταγή να κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο που έδωσαν οι στρατηγοί, η χθεσινή συγκέντρωση αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, όπου αφθονούσαν τα μηνύματα υποστήριξης. «Είστε οι ήρωές μας», «σεβασμός στους διαδηλωτές», διάβαζε κανείς.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το μπλόκο του διαδικτύου «φρικτό και απερίσκεπτο» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει τον λαό της Μιανμάρ σε κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στρατός δεν έχει σχολιάσει.  

Ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατέλαβε τη Δευτέρα την εξουσία ισχυριζόμενος πως έγινε νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τις οποίες είχε κερδίσει με σαρωτική νίκη ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Τσι. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τις κατηγορίες του στρατού.

Το πραξικόπημα καταδικάσθηκε διεθνώς, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητάει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και την Ουάσινγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις.