Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: H Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: H Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Σε υπονόμευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας οδηγούν οι ενέργειες της Τουρκίας και αυτό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη συνοχή της, επεσήμανε ο Ν. Δένδιας μιλώντας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Σε τηλεφωνική τους συνομιλία ενόψει της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις 1-2 Δεκεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός τον ενημέρωσε διεξοδικά για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, τονίζοντας ωστόσο ότι η γείτονα αποτελεί ταυτόχρονα ένα μείζον πρόβλημα για τη σταθερότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, φέρεται να είπε ο Ν. Δένδιας στον Γ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030».

Επισημαίνεται ότι στην έκθεση των ειδικών, στην οποία σημειωτέο συμμετέχει και ένας Τούρκος αξιωματούχος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός από το σύνολο των Κρατών-Μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Επί του ζητήματος αυτού, σημειώνεται ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας έτσι συνεχή προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Ο κατάλογος των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιοτελών σκοπών της Τουρκίας είναι μακρύς: Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ. Στον κατάλογο αυτό πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.

Ν. Δένδιας σε Bloomberg: Η ΕΕ να θέσει σαφή όρια στην Τουρκία

Συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν σαφή όρια ως προς το ποιες ενέργειες θα ανεχθούν από την Τουρκία στην ολοένα και πιο τεταμένη Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές ότι το μπλοκ συμφωνεί ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές. «Η ΕΕ θα χρειαστεί νέα μέτρα για να κάμψει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλότερες από ό,τι συνήθως το καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται στο δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από τη μονομερή εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο προβληματική οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Bloomberg.  «Οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση» για το αν θα εγκρίνουν περισσότερες κυρώσεις, είπε ο κ. Μπορέλ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Πέμπτη τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα «να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», σηματοδοτώντας τη σκληρότερη διάθεση στην Ευρώπη για την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

«Η Ευρώπη πρέπει να υποδείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς», καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δήλωσε ο Δένδιας στη συνέντευξη. Εάν δεν αναληφθεί δράση, άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι μπορούν να ενεργούν ασύδοτα και «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της χωρίς κανένα περιορισμό», συμπλήρωσε.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επίσης από ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία καθώς και ότι η Ελλάδα κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους της να σεβαστούν τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του μπλοκ, η οποία δεσμεύει τα μέλη να βοηθήσουν «με κάθε τρόπο» εάν ένα άλλο κράτος της ΕΕ είναι θύμα ένοπλης επιθετικότητας.