Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες μέχρι σήμερα
Λίνα Μενδώνη για Δ.Λιγνάδη

Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες μέχρι σήμερα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επώνυμες καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη, είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνομιλία της με τον Γιάννη Αντύπα για το Thema Radio. Αναφερόμενη στην παραίτηση την οποία ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τής υπέβαλε χθες, η υπουργός σημείωσε: «Μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες. Γιατί πρέπει να πω, ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες. Επαναλαμβάνω ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει.»

Στην αναφορά του συναδέλφου στην υπόθεση του ελληνικού #metoo και τις καταγγελίες που έχουν σοκάρει, «καθώς αφορούν καλλιτέχνες, τους οποίους πολλοί από εμάς είχαμε πολύ ψηλά στο μυαλό μας» η υπουργός σημείωσε πως στην Ελλάδα έρχεται με καθυστέρηση κάποιων χρόνων και ότι για εκείνη, «μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, το οποίο αναπτύσσεται, είναι σημαντικό ότι αρχίζει να αποκαλύπτεται η κατάσταση αυτή, που δεν είναι μόνο ελληνικό δεδομένο, αλλά διεθνές. Είναι υγιές το απόστημα αυτό να σπάσει. Και νομίζω ότι όλοι, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, έδωσε το έναυσμα σε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, βιαστεί, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ή ψυχολογικά ή ψυχικά, να μιλήσουν. Να μιλήσουν ανοικτά και επώνυμα, μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο τελειώσει αυτή η ιστορία και τα πράγματα και στον χώρο του πολιτισμού -προφανώς δεν είναι μόνο ο χώρος του πολιτισμού, το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι, είναι πολλοί επαγγελματικοί χώροι- αποκτήσουν επαγγελματική διάσταση.» Συμπλήρωσε πως όπως βλέπουμε «και σε στατιστικές και σχετικές έρευνες, οι οποίες δημοσιοποιούνται και στη χώρα μας, μιλούν για αντίστοιχα φαινόμενα σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.»

«Σε όλο αυτό το φάσμα, το οποίο επαναλαμβάνω, είναι νοσηρό, είναι τοξικό, πρέπει όλοι να δείξουμε την υπευθυνότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε πολίτη» συνέχισε η υπουργός. «Και ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος και αυτοί οι οποίοι θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, καθώς αυτά τα φαινόμενα τραυματίζουν ψυχές. Αυτό για μένα είναι το σημαντικό. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.»

Ο τελευταίος ρόλος που έπαιξε ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι «στοιχειωμένος» για τους ηθοποιούς ανά τον κόσμο, που δεν προφέρουν, καν, το όνομα του «Μακμπέθ» καθώς θεωρούν καταραμένο το συγκεκριμένο θεατρικό του Σαίξπηρ. Οι δεισιδαιμονίες παίρνουν και δίνουν και οι ηθοποιοί όταν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό το αποκαλούν «Το έργο» (The Play) ή «Το καταραμένο σκωτσέζικο έργο». Πέρα από την γεμάτη προλήψεις αντιμετώπιση του «Μακμπέθ» φαίνεται πως δεν έφερε γούρι στον πρωταγωνιστή του, ο οποίος είχε αποθεωθεί.

Η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, στην οποία τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, έγινε ύστερα από φήμες που διαδίδονταν εδώ και κάποιες ημέρες. Η Λίνα Μενδώνη διέψευσε ότι του είχε ζητηθεί να την υποβάλει, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει:

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα  ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία» .

Η συνέχιση δημοσιευμάτων, χωρίς και πάλι να κατονομάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, τον οδήγησε στην υποβολή της παραίτησης κάνοντας λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία», «προσωπικές επιθέσεις» ενώ προαναγγέλλει πως θα σκοπεύει να κάνει χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

 Διαβάστε ακόμα:

Η παραίτηση Λιγνάδη και η απεμπλοκή από τοξικές φήμες