Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή σημερινής του ομιλίας για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι "χωρίς υπερβολή" μπορεί να ειπωθεί οτι η κυβέρνηση, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης λαϊκής κατακραυγής, "δεν έχει τολμήσει ακόμα να φέρει στη Βουλή το νόμο - λαιμητόμο του ασφαλιστικού και είμαστε ήδη στο τέλος του Φλεβάρη".

Επισήμανε ότι το αίτημα των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων "να αποσυρθεί το ασφαλιστικό", ενώνει τους εργάτες όλων των κλάδων, "αγκαλιάζει όλους όσους μπορούν να ενωθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού γιατί έχει αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση" ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει σχέση ούτε με τις αντιρρήσεις ορισμένων εργοδοτικών οργανώσεων, ούτε με αιτήματα διαφόρων "πρόθυμων αγροτοσυνδικαλιστών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών".

Είπε ότι το μέτωπο των αγώνων παραμένει ακόμα ανοιχτό, "μπροστά είναι η μάχη της κλιμάκωσης με νέα 48ωρη απεργία όταν έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή", προσθέτοντας ότι "ακόμα και αν ένας αγώνας κλείσει, εμείς κρατάμε μόνιμα ανοιχτό το μέτωπο ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης να δει ότι ο πραγματικός αντίπαλος του είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, η κυβέρνηση και τα κόμματα που το στηρίζουν και κει να στρέψει τα βέλη του".

Ο κ. Κουτσούμπας επέστρεψε στην κυβέρνηση τα περί "προστασίας των αδύναμων", λέγοντας ότι δεν αποτελούν προστασία τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη, τα 40 χρόνια δουλειάς κα η κατάργηση του ΕΚΑΣ, έκανε λόγο για "ανάσυρση από τα συρτάρια της κυβέρνησης του παράλληλου προγράμματος", προσθέτοντας "μπορούμε να επαναλάβουμε ότι ο φτωχός θα πληρώνει για τα ψίχουλα που θα δίνονται στο φτωχότερο, αλλά ας μας πει η κυβέρνηση που όπως λέει «προωθεί λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα» γιατί δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ σε προηγούμενο νομοσχέδιο της;

Αναρωτήθηκε από που πηγάζει η αισιοδοξία και η βεβαιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για κλείσιμο όλων των ανοιχτών μετώπων, λέγοντας "ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει".

"Πως θα κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση; Με ποια νέα μέτρα με ποιες νέες απαιτήσεις που κάθε τρεις και λίγο βάζει στο τραπέζι το κουαρτέτο ολόκληρο ή ο καθένας τους ξεχωριστά που δείχνει και τις διαφωνίες μεταξύ τους;

Πως θα κλείσει το μέτωπο του προσφυγικού η κυβέρνηση; Με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που αναλαμβάνει ρόλο στο όνομα της "φύλαξης" των ελληνοτουρκικών συνόρων και της "καταπολέμησης των προσφυγικών ροών"; Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση κατά του λαού μας" πρόσθεσε.

Επέρριψε ευθύνες για την συμφωνία της κυβέρνησης σε οτι αφορά την αναβάθμιση του ρόλου των "κατασταλτικών μηχανισμών, όπως η Frontex" και για την στήριξή της στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που ενισχύουν "τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα."

Αναφερόμενος, ειδικά, στο Λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι το ΚΚΕ ασχολείται και μελετά τις εξελίξεις γιατί αυτές αφορούν πολύ σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, και διότι το Λιμάνι έχει στρατηγική σημασία "για μια πορεία ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες, για το ίδιο το κοινωνικό σύστημα που η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία, το σύστημα για το οποίο εμείς παλεύουμε να αντικαταστήσει τον σάπιο καπιταλισμό, δηλαδή το σοσιαλισμό".

Το ΚΚΕ επίσης λαμβάνει υπόψη του στις επεξεργασίες του το γεγονός ότι το Λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κύρια πύλη εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων και συνδυασμένων οικονομικών δραστηριοτήτων στην ΝΑ Ευρώπη, με δραστηριοποίηση μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης καθώς και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή-επίκεντρο ανταγωνισμών, αντιθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά και η Ρωσία, Κίνα και άλλοι μεγάλοι παίκτες.

"Σ'' αυτό το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που ξεδιπλώνονται στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφοπλιστές και άλλα τμήματα της ντόπιας πλουτοκρατίας προσπαθούν να βελτιώσουν τη δική τους θέση στο διεθνή ανταγωνισμό, να αποσπάσουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα, να βγουν πιο ενισχυμένα από την καπιταλιστική κρίση σε συνθήκες επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων" πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση που υλοποιεί η κυβέρνηση, είπε ότι αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασμένη από τις συνολικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας συνολικά για την Αττική "ως πύλης εισόδου, (Αττικό Λιμενικό σύστημα, εμπορευματικό κέντρο, συναρμολόγηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορές, logistics, κλπ) που αντικειμενικά θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της περιοχής".

Τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως του σχεδίου που θα προκριθεί για το Λιμάνι του Πειραιά, βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού της αστικής τάξης είναι η περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων, επισήμανε ότι γι'' αυτό "(η αστική τάξη) επιδιώκει να ξεμπερδεύει με ότι έχει απομείνει από εργασιακά - ασφαλιστικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΣΕ. Γι'' αυτό θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά και ειδικά τη λιμενική ζώνη σε Ειδική Οικονομική Ζώνη."

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι από κανέναν, πλην του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων στο κίνημα, δεν αμφισβητείται ότι το Λιμάνι θα αξιοποιηθεί καπιταλιστικά, προσθέτοντας με κριτήριο την καπιταλιστική αξιοποίηση του Λιμανιού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί και ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση, ενώ με το ίδιο κριτήριο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση υλοποίησης των καπιταλιστικών σχεδιασμών.

"Κι αν η ναζιστική εγκληματική ΧΑ εμφανίζεται ενάντια στην πώληση του Λιμανιού, αυτό έχει να κάνει με το ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους δεσμούς που έχει με μερίδα του εφοπλιστικού κεφαλαίου" ανέφερε, στην συνέχεια, προσθέτοντας ότι "αντικειμενικά το στόχο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας υπηρετούν και δυνάμεις όπως η ΛΑΕ που με όχημα το «ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο» επιδιώκουν η εργατική τάξη και ο λαός να στοιχηθεί πίσω απ'' αυτό το σχέδιο καπιταλιστικής αξιοποίησης του ΟΛΠ. Καλούν δηλαδή το λαό να παλέψει για τα συμφέροντα συγκεκριμένης μερίδας του κεφαλαίου".

Ο κ. Κουτσούμπας είπε οτι το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θεωρώντας την αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και τον λαό, επειδή επεκτείνεται η δραστηριότητα των μονοπωλίων η οποία θα επιφέρει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων της.

Εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος, εξίσου, στον "δημόσιο" ΟΛΠ, "γιατί και το αστικό κράτος τον χρησιμοποιεί προς τον συμφέρον των μονοπωλίων. Η πείρα δείχνει ότι το λιμάνι, ακόμα και αν το δημόσιο έχει το 100% υπηρετεί στις σημερινές συνθήκες τις ανάγκες του κεφαλαίου".

Κάλεσε σε ενιαίο αγώνα των εργαζομένων όλων των κλάδων που εμπλέκονται στο Λιμάνι, αλλά και του λαού συνολικά, τονίζοντας "η καπιταλιστική ανάπτυξη που προσπαθούν να κρύψουν κάποιοι πίσω από το κάλπικο «Ανάπτυξη για όλους» έχει στο επίκεντρο το κεφάλαιο και τις δικές του ανάγκες και όχι την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα."

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η θέση του Κόμματος για το Λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύει ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης για τα μέσα παραγωγής και τους στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα, "ο δρόμος του κεφαλαίου και ο δρόμος της εργατικής τάξης, ο καπιταλιστικός και ο σοσιαλιστικός", καταλήγοντας "το Λιμάνι του Πειραιά, όπως συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά όταν υποταχθεί σε ένα επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει να αφαιρεθεί η εξουσία από την αστική τάξη, να φύγει από τη μέση το περιττό - το παρασιτικό μέρος της παραγωγής, οι καπιταλιστές- και τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της."

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ