Δ. Κουτσούμπας για προσφυγικό: Δυστυχώς δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα

Δ. Κουτσούμπας για προσφυγικό: Δυστυχώς δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ Real FM, είπε ότι η αιτία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών βρίσκεται και στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και στις άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτή συγκρούσεις, επεμβάσεις και πολέμους.

«Οι προσφυγικές ροές σήμερα, δυστυχώς επιδεινώνουν τα ήδη οξυμμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και άλλων οικονομιών του πλανήτη ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης. Αυτό είναι το ζήτημα και δυστυχώς "φως στον ορίζοντα" δεν υπάρχει» προσέθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά την σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε το ερώτημα «αν θα προσφέρει κάτι», με δεδομένο ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές.

Ανέφερε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να μην πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, ενώ «δεν έχει σημασία το αν θα πάμε ή όχι, γιατί το ζήτημα είναι το περιεχόμενο, η θέση κάθε κόμματος».

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τι λέει το ΚΚΕ. Συνεπώς είτε πάμε είτε δεν πάμε -το έχουμε κάνει και το ένα και το άλλο- θα πούμε τα ίδια. Με σταθερότητα, με συνέπεια γιατί έτσι πιστεύουμε πρέπει να ενεργούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου» τόνισε.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική βάση «κάποιας ενιαίας εθνικής -όπως λέγεται- στρατηγικής, καθώς υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και προτάσεις που δε μπορούν να συγκλίνουν».

Είπε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την εκφρασθείσα στη Βουλή θέση του πρωθυπουργού για άσκηση του διαπραγματευτικού ατού της κυβέρνησης προκειμένου να ζητηθεί η πιστή εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει μιλήσει για τεράστιες ευθύνες όσων έχουν συμφωνήσει και υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης που έχει συγκατατεθεί, «για τον χειρισμό αυτών των ζητημάτων, που δημιουργούν μόνο νέο εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα αδιέξοδα».

Επισήμανε ότι «αυτή ήταν και είναι η ΕΕ και το ξέραμε», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «πρέπει να πούμε τέλος στη Συνθήκη του Δουβλίνου, τέλος στη Συνθήκη Σένγκεν που είναι έτσι κι αλλιώς ανενεργή σε μεγάλο αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ».

"Και απ'' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστούν οι φράχτες, οπότε για ποια ενιαία σύνορα μιλάμε, για ποια ελευθερία πρόσβασης και όλα αυτά τα παραμύθια που λέγονται», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι τα hot spots βάσει των προδιαγραφών της ΕΕ με τις οποίες συμφωνούν η κυβέρνηση και άλλα κόμματα, δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ, παρά την διαφορετική άποψη του ΟΗΕ, δεν θεωρεί πρόσφυγες τους Αφγανούς, έτσι ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, αντίθετα με απόφαση τηής Κομισιόν θεωρούνται μετανάστες.

Υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη αιτία του προβλήματος είναι ο πόλεμος και η εμπλοκή σε αυτόν της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ επί θύραις ετοιμάζεται νέα επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου «υποτίθεται, να ελέγξουν τον ISIS», αφού πρώτα "έφαγαν" τον Καντάφι ενώ το ίδιο έκαναν και με τον Άσαντ στην Συρία.

Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η ουσιαστική αιτία (ο πόλεμος) και η αρχή πρέπει να γίνει έστω και από μια χώρα, προτείνοντας η Ελλάδα να πάρει πίσω την υπογραφή της για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, «γιατί ούτε τα προβλήματα μάς λύνει, ενώ βρίσκει ευκαιρία η τουρκική πολιτική να ξαναβάλει επί τάπητος τα ζητήματα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, της μη αναγνώρισης των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της χώρας μας. Βεβαίως το ΝΑΤΟ, δεν θεωρεί σύνορα ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του τα οποία είναι σύμμαχα και υποτίθεται θέλει να προστατεύσει. Δηλαδή, μιλάμε για μια τραγωδία».

Ερωτηθείς αν οι κινητοποιήσεις για το αγροτικό-ασφαλιστικό βαίνουν προς εκτόνωση, "όπως εκτίμησε το Μέγαρο Μαξίμου", είπε ότι «η δουλειά του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και η δουλειά των πολιτικών κομμάτων, δεν είναι να κάνουν εκτιμήσεις για το πού θα οδηγηθεί ένας αγώνας, αν θα συνεχιστεί με τη μορφή αυτή των μπλόκων, αν θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια ή με οτιδήποτε άλλο».

Προσέθεσε ότι «δουλειά του Μεγάρου Μαξίμου είναι η συγκεκριμένη υλοποίηση των επίσης συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ οι μορφές αγώνα είναι αποκλειστικά θέμα των ίδιων των αγροτών».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική προς το ΚΚΕ για "σκληρές μορφές διεκδίκησης" στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται μέσω των μελών και στελεχών του στην πρώτη γραμμή κάθε δίκαιου αιτήματος, «όχι τυχοδιωκτικά, όχι με μορφές που ξεπερνούν τις συλλογικές αποφάσεις και την εκφρασμένη πείρα του εργατικού, του αγροτικού κινήματος».

Χαρακτήρισε «κυβερνητικά προπαγανδιστικά παραμύθια για μικρά παιδιά» τα περί σχεδιασμού των κινητοποιήσεων από «κομματικά επιτελεία ή ηγεσίες που κάθονται γύρω από ένα γραφείο και αποφασίζουν».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι αυτές δεν εξαρτώνται τόσο ή αποκλειστικά από το "ελληνικό πρόβλημα", αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαπάλη για την πορεία ρύθμισης και διαχείρισης της κρίσης, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και συνολικά της ΕΕ με άλλες ισχυρές ανταγωνιστικές προς αυτήν οικονομίες, καταλήγοντας «τα πάντα είναι ανοιχτά και για κυβερνήσεις συνεργασίας από την παρούσα Βουλή και για οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα και της αξιολόγησης, αλλά και τα άλλα προβλήματα όπως οι προσφυγικές ροές κλπ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ