Βέλγιο: Αστυνόμευση σε σχολεία και Μετρό

Βέλγιο: Αστυνόμευση σε σχολεία και Μετρό

Δύναμη 300 αστυνομικών στα σχολεία των Βρυξελλών και 200 στο μετρό θα αναπτυχθεί από αύριο Τετάρτη. Παρά τη διατήρηση του συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, τα σχολεία και το μετρό θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο, σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου.

«Έχουν γίνει τα πάντα για να επιστρέψουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες. «Παραμένουμε στο ανώτατο όριο συναγερμού 4, αλλά παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός εσωτερικών του Βελγίου, Γιαν Χαμον.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών (OCAM), τα σχολεία δεν αποτελούν πιθανούς στόχους. To κλείσιμό τους ήταν ένα προληπτικό μέτρο, για να βρεθεί χρόνος έως ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ο πρόεδρος των Βρυξελλών, Ρούντι Βερβουρτ.

Ωστόσο, διχασμένη εμφανίζεται η βελγική κοινή γνώμη για το αν θα πρέπει να ανοίξουν αύριο τα σχολεία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βελγική εφημερίδα Le Soir. Στην ερώτηση «θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία παρά την απειλή τρομοκρατίας;», το 52% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι» και το 48% απαντά «Όχι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ