Βέλγιο: 16 συλλήψεις, αλλά ο κύριος ύποπτος των επιθέσεων του Παρισιού ξέφυγε

Βέλγιο: 16 συλλήψεις, αλλά ο κύριος ύποπτος των επιθέσεων του Παρισιού ξέφυγε

Η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε 16 άτομα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου αλλά δεν βρήκε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον Βέλγο υπήκοο που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στη Γαλλία, είπε ο γενικός εισαγγελέας σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια 19 επιδρομών στις Βρυξέλλες, η αστυνομία πυροβόλησε ένα αυτοκίνητο αλλά δεν ήταν γνωστό αν αυτοί μέσα στο όχημα ήταν συνδεδεμένοι με τους καταζητούμενους, είπε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης τύπου. Πρόσθεσε ότι εκτός από την πρωτεύουσα, ερευνήθηκαν και τρία σπίτι στη νότια πόλη Σαρλρουά.

Η αστυνομία έκανε επιδρομές σε έξι συνοικίες των Βρυξελλών και τη Σαρλρουά μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ο τελευταίος επιζών τρομοκράτης από τις επιθέσεις στο Παρίσι, εθεάθηκε σε μία από αυτές.

«Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλά ή εκρηκτικά. Ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ δεν βρέθηκε κατά τις επιδρομές», είπε ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σύπτ, προσθέτοντας ότι «δεκαέξι άτομα είναι υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αύριο αν θα παραμείνουν υπό κράτηση».

Χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση των επικεφαλής δυνάμεων ασφαλείας για την επανεξέταση του επίπεδου συναγερμού στο οποίο βρίσκονται οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από φόβο ότι μπορεί να υποστεί μια επίθεση σαν εκείνη του Παρισιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Soir και την La Libre, που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, άντρας που ενδέχεται να είναι o Αμπντεσλάμ φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει προς την Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμπντεσλάμ έχει συνένοχους που τον βοηθούν να παραμείνει ελεύθερος. Η Βελγική αστυνομία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της ώστε να βρεθούν και οι υπόλοιποι συνεργοί του.   

Οι βελγικές αρχές προσπαθούν να δράσουν αστραπιαία θέλοντας να αποφύγουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε πως για να αρθεί το υψηλό επίπεδο συναγερμού πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, το επίπεδο συναγερμού διατηρείται στο επίπεδο 4 όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας το είχε ανακοινώσει αργά την Κυριακή.

«Είναι σαφές πως η δράση δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο υπουργός Ζαν Ζαμπόν στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

Ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επομένη των εκτεταμένων επιχειρήσεων της αστυνομίας που οδήγησαν στις προσαγωγές 16 ανθρώπων, όχι όμως και του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος με αυτόν, άρα ναι, είναι ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε ο Ζαμπόν. «Είναι δύσκολο για εμένα να δώσω λεπτομέρειες για την έρευνα στο στάδιο αυτό, είναι πολύ ευαίσθητο», παρατήρησε, αρνούμενος να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θεάθηκε να διαφεύγει προς τη Γερμανία.

«Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι πολύ ευαίσθητες και μπορούν να διαταράξουν την έρευνα, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς», είπε ο υπουργός.

Παρ'' όλ΄αυτά, κάλεσε τους κατοίκους των Βρυξελλών, ιδιαίτερα, καθώς η πόλη τους έχει τεθεί στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού, το 4 ("άμεση και σοβαρή απειλή"), να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

«Λαμβάνονται μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία παραμένει ανοικτή σήμερα, οι υπάλληλοι έρχονται να εργαστούν. Η καθημερινή ζωή πρέπει να συνεχιστεί», επέμεινε ο Ζαμπόν.

Το Συντονιστικό Όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), που έχει επιφορτιστεί με την εκτίμηση του επιπέδου συναγερμού, αναμένεται να προχωρήσει αργότερα σήμερα σε μια νέα εκτίμηση, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι αυτά τα έκτακτα μέτρα, όπως το κλείσιμο του μετρό, καθώς επίσης και των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των πανεπιστημίων.

Από τις 22 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, ορισμένες έγιναν στο Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, τη συνοικία που έχει τεθεί στο στόχαστρο από την έναρξη των ερευνών, λόγω των σχέσεών της με δίκτυα των τζιχαντιστών.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας δεσμός με το Βέλγιο, δεν πρέπει να το αρνηθούμε. Όμως το να πούμε ότι οργανώνεται στο Μόλενμπεκ, αυτό δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», είπε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών.

 

Δείτε το βίντεο των επιχειρήσεων στο κέντρο των Βρεξελλών:

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, με πληροφορίες από την Rtbf