B. Obama: Κλειδί για την εξάρθρωση του ΙΚ ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία

B. Obama: Κλειδί για την εξάρθρωση του ΙΚ ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Barack Obama εξέφρασε την πεποίθησή του πως η χώρα του θα υπερισχύσει στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ τόνισε πως ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία θα αποτελέσει το κλειδί για την εξάρθρωση της τζιχανιστικής οργάνωσης αυτής.

«Δεν θα υπάρξει καμιά κατάπαυση του πυρός για το ΙΚΙΛ, θα συνεχίσουμε να τους καταδιώκουμε αδυσώπητα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο State Department, χρησιμοποιώντας την παλαιότερη ονομασία του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε).

Ο Obama επισήμανε πως το ΙΚ έχει δημιουργήσει οχυρές θέσεις σε αστικές περιοχές και χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το ΙΚ δεν είναι χαλιφάτο — είναι συμμορία», είπε ο Obama. Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία κατάπαυση του πυρός» σε ό,τι αφορά αυτή την τζιχαντιστική οργάνωση: «Σήμερα, έδωσα εντολή στους συνεργάτες μου να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα» για την εξάρθρωση του ΙΚ, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι χώρες οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών πολύ συχνά δεν συμφωνούν όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους. Ο πόλεμος στη Συρία, ανέφερε ακόμη, είναι μια εμφύλια σύρραξη, αλλά και μια σύρραξη μέσω ενδιαμέσων.

Αναφερόμενος στην εκεχειρία, είπε ότι εάν εφαρμοστεί θα σώσει ζωές και θα μειώσει τα δεινά των αμάχων. Η διακοπή των εχθροπραξιών από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (σ.σ. ώρα Δαμασκού) θα είναι πιθανόν ένα βήμα για να τερματιστεί το χάος στη Συρία, πρόσθεσε. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ΙΚ είναι να τερματιστεί το χάος και εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, επέμεινε και υπογράμμισε πως όλα τα μέρη πρέπει να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «κρίσιμες» για τη Συρία, προειδοποιώντας το καθεστώς του Bashar al-Assad καθώς και τη Ρωσία ότι «ο κόσμος θα παρακολουθεί» εάν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και εφαρμόζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Οι ημέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες, ο κόσμος θα παρακολουθεί», προειδοποίησε. «Η διακοπή των εχθροπραξιών που θα τεθεί σε ισχύ αύριο (σ.σ. από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ώρα Δαμασκού) είναι ένα κρίσιμο βήμα για να τερματιστεί το χάος» στη Συρία, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όλος ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να γίνει: όλα τα μέρη (σ.σ. που έχουν δεσμευθεί) οφείλουν να τερματίσουν τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορέσει να διανεμηθεί σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά θα εξαρτηθούν κυρίως από το εάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους».

Ακόμη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει θέση για τον Bashar al-Assad στον ειρηνικό μέλλον της Συρίας.

Αναφερόμενος στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ, ο B. Obama είπε πως όλα τα μέλη του συναίνεσαν να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Το ΙΚ έχει απολέσει πάνω από το 40% που κατείχε στο Ιράκ, υποστήριξε ο Obama και πρόσθεσε πως η οργάνωση αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς των μαχητών της, κάτι που έπληξε το ηθικό τους. Η ροή ξένων μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις των τζιχαντιστών έχει επιβραδυνθεί, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν κερδίζουν τις καρδιές και τα μυαλά (...). Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές για λιποταξίες και εκτελέσεις όσων προσπαθούν να λιποτακτήσουν», είπε. 

Αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας εναντίον ενός στρατοπέδου του ΙΚ στη Λιβύη, ο Obama είπε πως αυτή δείχνει πως η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους τζιχαντιστές όπου κι αν βρίσκονται.

Δράστες επιθέσεων όπως αυτή του Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια είναι δύσκολο να εντοπιστούν και συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τους Αμερικανούς, έκρινε. Η μάχη εναντίον του ΙΚ συνεχίζει να είναι δύσκολη, αλλά θα επικρατήσουμε, πρόσθεσε. «Θα καταστρέψουμε αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική οργάνωση», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ