Β. Κικίλιας: «Ντροπιαστικά» τα fake news για επιλογή ασθενών σε ΜΕΘ - Στο 32% η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη

Β. Κικίλιας: «Ντροπιαστικά» τα fake news για επιλογή ασθενών σε ΜΕΘ - Στο 32% η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη

Το τίμημα που πληρώνει η Θεσσαλονίκη από την έξαρση της πανδημίας είναι βαρύ. Σε αυτή την συγκυρία, όπου το σύστημα υγείας πιέζεται, η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32% και η πόλη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, κάποιοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

«Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι επιλέγουμε ποιους θα νοσηλεύσουμε στις ΜΕΘ και ποιους όχι, αφόρητα fake news», όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας για σκόπιμες διαστρεβλώσεις και κατονομάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επιλέξει αυτή την πρακτική.

«Να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες, το έκαναν στη αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα», σημείωσε, ενώ για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ενίσχυση του συστήματος υγείας της Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε την ενίσχυση του συστήματος με νέες κλίνες ΜΕΘ, φτάνοντας αθροιστικά τις 233 σε όλο το νόμο και γύρω περιοχές.

Διαβεβαίωσε ότι κανείς συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ, ότι σήμερα οι αναμονές για κρεβάτι εντατικής είναι μηδέν, καθώς και ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

Την ίδια στιγμή η πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανοίγει την πόρτα στην διακίνηση πληροφοριών οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται. Τέτοια είναι και η πληροφορία που διακινείται από το πρωί ότι οι γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το μακάβριο και οδυνηρό δίλημμα να επιλέγουν ποιους ασθενείς με Covid-19 θα περιθάλψουν και ποιους όχι.

Την είδηση που είχε διακινήσει νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θ. Σιούλης, διέψευσε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ο αναπληρωτής Καθηγητής Σ. Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η Ελένη Γκέκα, διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη δεν παραμένει πολύ σοβαρή. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανακοίνωση του Ιατρικού Σύλλογου της πόλης, με την οποία απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με COVID19, μιλώντας για την επιτακτική συμβολή όλων ανεξαρτήτως των ειδικοτήτων και καλεί τους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Είναι διαφορετικό όμως η έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μιας πόλης που πιέζεται για να πολεμήσει την πανδημία και διαφορετικό να εκμεταλλεύεται κανείς την κατάσταση και να παίζει με την αγωνία των κατοίκων της. Ακούγοντας τουλάχιστον τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων, αυτό που προκύπτει είναι ότι αυτή την στιγμή κανείς συμπολίτης μας δεν βρίσκεται στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι στις 43 κλίνες ΜΕΘ COVID19 τον Αύγουστο προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες άλλες 85 κλίνες και τώρα σε αυτή την φάση, πρόκειται να προστεθούν επιπλέον 50 νέες κλίνες, που από καρδιοχειρουργικές και άλλων ειδικοτήτων, μετατρέπονται σε COVID19.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα ανέρχονται σε 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προστεθεί 234 νέες ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλίνες Covid-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης, ενημερώνοντας ότι η θετικότητα στην πόλη είναι 32% βάσει δεδομένων του ΑΠΘ και επισήμανε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.