Αυξημένη επιφυλακή για την επάρκεια ρεύματος ενόψει χειμώνα - Έκτακτη σύσκεψη Σκρέκα τη Δευτέρα

Αυξημένη επιφυλακή για την επάρκεια ρεύματος ενόψει χειμώνα - Έκτακτη σύσκεψη Σκρέκα τη Δευτέρα

Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια ρεύματος ενόψει χειμώνα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα η Κυβερνητική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

Σκοπός είναι να εξεταστούν οι αντοχές και δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς προ των πυλών αναμένεται ένας εξαιρετικά βαρύς χειμώνας που θα εκτινάξει τη ζήτηση και σε συνδυασμό με πιθανά προβλήματα στις μονάδες λιγνίτη, την αβέβαιη συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών και τα χαμηλά επίπεδα των υδροηλεκτρικών έργων ενδέχεται να σημειωθούν ισχυρές πιέσεις. Μικρή ευχέρεια και στις εισαγωγές, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η κλιμάκωση των διεθνών τιμών.

Πρόσθετη ανησυχία γεννά η ανταπόκριση των λιγνιτικών της μονάδων, καθώς τα προγράμματα συντήρησης δεν είναι τόσο εκτεταμένα όσο στο παρελθόν, μιας και ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης από την παραδοσιακή στην πράσινη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο ΑΔΜΗΕ είχε κληθεί να υποβάλει στην ΡΑΕ μελέτη για την επάρκεια του συστήματος. Σε αυτήν υπολογίζονταν ότι το μέγιστο φορτίο θα φτάσει σε 8,8-9,5 GW κατά τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πηγές τροφοδοσίας, το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες, οι ΑΠΕ, τα νερά και το διασυνοριακό εμπόριο.

Η μελέτη επισήμαινε ως προϋπόθεση για να καλυφθεί η ζήτηση, να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους στο κρίσιμο διάστημα. Σημειωτέον ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει με συνολική ισχύ 4,4 GW και οι λιγνιτικές με περίπου 2 GW. Αθροιζόμενη, αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.