Αυστηρή νομοθεσία και τεχνογνωσία στην μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος
Κυβερνοασφάλεια

Αυστηρή νομοθεσία και τεχνογνωσία στην μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος

Η μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος αποτελεί ένα μαραθώνιο, χρειάζεται σε παγκόσμια βάση σαφή και αυστηρή νομοθεσία, μαζί με σωστή εκπαίδευση και τεχνογνωσία των χρηστών πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν Κυβερνοασφάλεια: Απειλές και Προστασία - Εθνική Ασφάλεια, ασφάλεια οργανισμών και επιχειρήσεων, ασφάλεια της ιδιωτικότητας και των υπολογιστών - κινητών μας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αθανάσιος Στάβερης - Πολυκαλάς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα πολιτικής κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιακής μετάβασης και του ψηφιακού κράτους, τα οποία , όμως,  δημιούργησαν την ανάγκη να υπάρχει και ψηφιακή ασφάλεια υποδομών, η οποία να αντιμετωπίζει  το κυβερνοέγκλημα και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, όπως τα fake news και τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή ή την παράνομη άντληση δεδομένων.

Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και διευθυντής Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής CSIRT, αναφέρθηκε στα συστήματα κυβερνοασφάλειας τα οποία λειτουργούν αδιάλειπτα 24 ώρες το 24ωρο και είναι σε ετοιμότητα να αποκρούσουν οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση.

Ο Δημήτρης Γκρίτζαλης, καθηγητής κυβερνοασφάλειας και διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ασφάλεια και Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε «ότι περιμένουμε από την ίδια τη Δημοκρατία να μας δώσει τις δικλείδες ώστε να μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στις «σκιώδεις περιοχές» του διαδικτύου. Ουδείς πρέπει να είναι ανεξέλεγκτος».

Ο Γεώργιος Πάτσης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OBRELA Security Industries τόνισε ότι για να λυθεί το θέμα της κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος του «σύμπαντος του κυβερνοχώρου» το οποίο έχει συσσωρεύσει τεράστιες αξίες καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών συναλλαγών γίνεται online. Η συσσώρευση αυτή αποτελεί πρόκληση για τους κυβερνοεγκληματίες οι οποίοι δρουν ακίνδυνα, καθώς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικά μέτρα ασφαλείας ενώ οι ποινές για το κυβερνοέγκλημα είναι πολύ μικρές.

Ακόμη επεσήμανε την έλλειψη διασυνοριακού νομικού πλαισίου αλλά και διασυνοριακού τρόπου καταστολής του κυβερνοεγκλήματος καταλήγοντας ότι πρέπει η αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος να είναι παγκόσμια και συντονισμένη. 

Ο Δημήτρης Κυριαζάνος, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, έθιξε το σημαντικό θέμα της ευαισθητοποίησης του κοινού ενάντια στο κυβερνοέγκλημα και στους τρόπους προστασίας από αυτό. Ειδικά οι πολίτες θα πρέπει να διαφυλάττουν την ιδιωτικότητα τους που είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι εύκολο να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν χρησιμοποιούν μια συσκευή ή έναν υπολογιστή, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε διαρροή των δεδομένων τους.