Αθήνα, χαρά της γης…
Έργα ανάπλασης

Αθήνα, χαρά της γης…

Όποιος ρωτήσει αν η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη, δύσκολα θα ακούσει απαντήσεις περί του αντιθέτου. Στην πρωτεύουσα της χώρας, δε συναντά κάποιος μόνο την Ακρόπολη, την παλιά Αθήνα και τους πέριξ αρχαιολογικούς χώρους. Αθήνα σημαίνει Φιλοπάππου, Εθνικός κήπος, Μουσεία, Λυκαβηττός, Σύνταγμα, σημαίνει μεγάλοι και μικροί περίπατοι. Σημαίνει υπέροχα στέκια για καφέ, φαγητό και ποτό. Σημαίνει τη γειτονία δήμων που μια ανάσα από αυτή οδηγούν στη θάλασσα, στο βουνό ή σε περιοχές που νομίζεις ότι βρίσκονται σε άλλες χώρες. 

Την ύμνησε ο Μάνος, ο Μίκης, ο Τσιτσάνης, την τραγούδησε η εθνική Ελλάδος των ερμηνευτών. Στα θέατρά της μεγαλούργησε η Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Χορν… 

Τροφή γι αυτές τις σκέψεις δίνει η παγκόσμια ημέρα πόλεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ με κύριο στόχο να εμβαθύνουμε τις σκέψεις μας αναφορικά με τους τρόπους που τις κάνουμε πιο όμορφες, πιο ανθρώπινες, πιο ενδιαφέρουσες, πιο πράσινες και πιο ορθολογικά αναπτυσσόμενες. 

Εμείς, στην «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», προχωρούμε σταθερά με τις συντονισμένες μας προσπάθειες για να συντελέσουμε στην ομορφότερη εικόνα της πόλης και της ανάδειξης της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ήδη με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» δίνονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων, για την αποκατάσταση, συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων. Εντάσσονται και λαμβάνουν επιδότηση όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα.

Επιτυγχάνεται έτσι ένας τετραπλός στόχος:

Α. Η αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας.

Β. Η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας.

Γ. Η αντιμετώπιση γήρανσης και φθορών των κτιρίων, μαζί με την ανάδειξή τους. 

Δ. Η απαλλαγή της Αθήνας από το «δάσος» των αντιαισθητικών κεραιών που αλλοιώνουν την υπέροχη φυσιογνωμία της πόλης.

Ήδη έχουν ενταχθεί εκατοντάδες ακίνητα στο πρόγραμμα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Βάζουμε χρώμα στην Αθήνα!

Επιπλέον, προχωρούμε στο εξαιρετικό έργο της «Ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας», που αποσκοπεί στην ενοποίηση του Ζαππείου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και στη διαμόρφωση ενός ευρέως ελεύθερου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, που θα περιλαμβάνει τον εθνικό κήπο, το Ζάππειο και το Ολυμπιείο. Ταυτοχρόνως, η περιοχή της Πύλης του Αδριανού θα διαμορφωθεί με σταθεροποιημένο χώμα και υπόλευκο μάρμαρο, ενώ προβλέπονται νέες επιφάνειες πρασίνου καθώς και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.

Την ίδια στιγμή «τρέχει» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, στο οποίο θα προβληθούν με έμφαση και σύγχρονα μέσα οι αξίες των επιστημών και πολιτικών που άνθισαν στην Αθήνα αλλά και η ανάδειξη του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των πολιτών που μεγαλούργησαν κατασκευάζοντας την Ακρόπολη. Κι όπου θα γίνεται σαφής ο διαχρονικός μητροπολιτικός ρόλος της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Λέμε λοιπόν… Αθήνα, χαρά της γης! 

Ελάτε να την κάνουμε όλοι μαζί ακόμη πιο όμορφη. Μαζί με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, το δημοτικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους στον Δήμο.

Κι ας μη το σκεφτόμαστε αυτό κάθε χρόνο στην παγκόσμια ημέρα των πόλεων. 

*Ο Χρόνης Ακριτίδης είναι τοπογράφος/μηχανικός & συγκοινωνιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», Πολιτευτής Νομού Κοζάνης με τη ΝΔ

**Κεντρική φωτογραφία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πηγή: Shutterstock