Αρχές Απριλίου ξεκινά η διάθεση των self tests - Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Αρχές Απριλίου ξεκινά η διάθεση των self tests - Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η διάθεση μέσω φαρμακείων των self test με προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών. Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα δικαστήρια, η ναυτιλία όπως έκανε σαφές ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, περιγράφοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό ως προς το self testing.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών, ενώ η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση του self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το μέτρο είναι προαιρετικό για τις μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού αλλά υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός εβδομάδας, όπως και η έκδοση των σχετικών πρωτοκόλλων.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει η επαννεκίνηση της αγοράς.

Κάνοντας tests μια αφορά την εβδομάδα έχουμε την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι έρευνα του πανεπιστημίου Γέιλ σύμφωνα με την οποία η μαζική διανομή τεστ θα μπορούσε να αποτρέψει 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν επίσης τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Επισημαίνεται ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Βάσει των ίδιων μελετών οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

«Την ώρα που υπάρχει διαγωνισμός με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάποιοι επιδίδονται σε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ψέματα και ανοησίες», ανέφερε από την πλευρά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης φίλα προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία προωθείται φωτογραφικός διαγωνισμός

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από τα ένα τεστ κύησης. Η δειγματοληψία είναι πολύ εύκολα εφικτή και έχει μεγάλη αξιοπιστία. Η διαδικασία μάθησης είναι εύκολη. Η διενέργεια του τεστ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας.

Αναλυτικά η περιγραφή της διαδικασίας

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα τεστ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα τεστ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το τεστ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή: Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.