Αποστολή SMS σε περίπου 500.000 ανεμβολίαστους - Ανησυχία για 5.000 κρούσματα

Αποστολή SMS σε περίπου 500.000 ανεμβολίαστους - Ανησυχία για 5.000 κρούσματα

Λύσεις ώστε να εντοπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού που πλήττει τη χώρα αλλά και να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αναζητούν οι Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί η αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα περίπου 500.000 ανεμβολίαστων πολιτών. Η οποία και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ακόμα και για 5.000 κρούσματα την ημέρα. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών με αποστολή SMS, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι το εν λόγω μήνυμα θα λάβουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν δώσει οικειοθελώς τα στοιχεία τους.

Σημειώνεται ότι μηνύματα SMS έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φτάσουμε το μήνυμα στους ανεμβολίαστους», τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ απαντώντας στην κριτική που έχουν ασκήσει κάποιοι επιστήμονες, επισημαίνουν ότι αντίστοιχο προβληματισμό εξέφραζαν κάποιοι και για το freedom pass. Και υπογραμμίζουν πως εξαιτίας της συγκεκριμένης εφαρμογής, τα ποσοστά εμβολιασμών από 15% στην ηλικιακή κατηγορία 18-25, πλέον έχουν ξεπεράσει το 60%.

Νωρίτερα πάντως, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους.

«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το sms; Όταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας», υπογράμμισε.