Απολύσεις και "λουκέτα" τα... δώρα του νέου χρόνου

Απολύσεις και "λουκέτα" τα... δώρα του νέου χρόνου

Η στάση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού θα είναι καθοριστική για την τύχη αρκετών επιχιερήσεων, αλλά και για την διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς στο Πρώτο Θέμα.

Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν στην εφημερίδα ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένουν την εορταστική περίοδο, για να δουν αν θα καταφέρουν να ανακτήσουν την αναγκαία ρευστότητα που απαιτείται ώστε να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους και στο κράτος. Αν οι έλληνες καταναλωτές στηρίξουν τα ντόπια προϊόντα και επιχειρήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, τότε τα προβλήματα μπορεί να μετριαστούν και να αποφευχθούν τα χειρότερα, τονίζουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Τα μηνύματα που στέλνει, όμως, η αγορά, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Οι προμηθευτές έχουν περιορίσει την πίστωση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου επειδή φοβούνται τα "λουκέτα", τα οποία θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν και τους ίδιους. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι πολλά καταστήματα κασι αλυσίδες διαθέτουν περιορισμένο στοκ ή έχουν ελλείψεις στις αποθήκες τους είτε διότι απέφυγαν οι ίδιοι να κάνουν παραγγελίες είτε διότι οι προμηθευτές δεν τους δίνουν πλέον εμπόρευμα με τους όρους και τις ευκολίες που το έκαναν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η κυβέρνηση έχει ζητήσει από μεγαλοεπιχειρηματίες να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξαγορά επιχειρήσεων που είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ηρεμία μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε να ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, τέτοιου είδους διασώσεις προσφέρουν μόνον προσωρινή λύση στο πρόβλημα και κυρίως, δεν αφορούν στις μικρές συνοικιακές ή τις ατομικές επιχειρήσεις.