Αποφασίζουν τα ξένα κρατικά κεφάλαια για την παραμονή τους στην Ελλάδα

Αποφασίζουν τα ξένα κρατικά κεφάλαια για την παραμονή τους στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εντός του επομένου διμήνου, κάποια κρατικά επενδυτικά κεφάλαια θα αποφασίσουν αν θα τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους και αξίες ή αν θα αποχωρήσουν.

Πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναφέρουν ότι στη διαδικασία αυτή βρίσκονται δύο ευρωπαϊκά και δύο ασιατικά ταμεία, τα οποία κατά καιρούς έχουν εξετάσει τη δυνατότητα ενεδύσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους είναι αν θα διατηρηθεί κάποιου είδους πολτιική σταθερότητα ή αν θα επαναληφθεί μια περίοδος σας κι εκείνη του Δεκέμβρη του 2014. Άλλη μια κρίσιμη ερώτηση είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

Μερικά από τα ξένα κρατικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε και στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τοποθετούμενο σε περισσότερες από μία από τις συστημικές. Ακόμη το κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέϊτ, που συμμετέχουν στο σχήμα το οποίο έχει χαρακτηριστεί προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ το Ταμείο από τα ΗΑΕ, μέσω ομίλου που ελέγχει, συμετέχει στο σχήμα του προτιμητέου επενδυτή για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έλαβε μέρος και το Κατάρ. Επίσης διατηρεί μετοχές σε θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων. Επίσης, νωρίτερα φέτος Κινεζικά κρατικά κεφάλαια συμμετείχαν και σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, αποκτώντας μάλιστα θέση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.