Απ. Βεσυρόπουλος: «Κανένας νέος φόρος, αντίθετα φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης»

Απ. Βεσυρόπουλος: «Κανένας νέος φόρος, αντίθετα φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης»

Αποφεύγοντας να μπει σε κομματική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης για την κύρωση του προϋπολογισμού 2021, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας νέος φόρος ή καμία αύξηση ήδη υπάρχοντος φόρου αλλά περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων», όπως:

- η αναστολή, για ένα έτος, της εισφοράς αλληλεγγύης με ωφελούμενους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους εισοδηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
-η παράταση ισχύος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι 30-4-2021 για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες
-η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, 
-η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
-η εφαρμογή του μέτρου των υπερεκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις
-η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μέτρο που αναμένεται να προσελκύσει νέους διαμένουν στο εξωτερικό και σκέφτονται επιστρέψουν αλλά και άλλες κατηγορίες . 
 
«Ατεκμηρίωτα κάποιοι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 47,83 δισ. ευρώ έναντι 44,6 δισ. ευρώ εφέτος, ισχυρίζονται ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, μεταφράζεται σε επιβολή νέων φόρων, όταν δεν υπάρχει ούτε ένας φόρος ούτε και αύξηση φόρου. Αντιθέτως, υπάρχει μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών».

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Αυτή είναι και η διαφορά μας. Κάποιοι αντιλαμβάνονται την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως προϊόν επιβολής φόρων και εμείς επιδιώκουμε την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την παραγωγή πλούτου για τη χώρα». 

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη ρευστότητα των 12,7 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των εργαζομένων χωρίς να συνυπολογιστούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανεργία, στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% ,την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα στα ακριτικά νησιά, τη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα διατεθούν 7,5 δις για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Επεσήμανε επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έθεσε σε τροχιά ύφεσης όλες τις χώρες που επλήγησαν ,η Ελλάδα με τα μέτρα που έλαβε ,τις μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξε, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά να χαίρει της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών αγορών και της ΕΚΤ.

Μίλησε για τη δυναμική πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης έπειτα από μελέτες και έρευνες όπως και τη νευραλγικότητα του θεσμού της εξώδικης επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών και τον πολύτιμο χρόνο που κερδίζεται ,μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων που ενέχει.