Αντίθετοι οι δικαστικοί λειτουργοί στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες τους

Αντίθετοι οι δικαστικοί λειτουργοί στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες τους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» την αντίθεση τους για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων τους περί πόθεν έσχες εκδήλωσαν οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ενώσεως τους.

Η Πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών, Μαργαρίτα Στενιώτη,  μίλησε αναλυτικά για τα χρόνια θεσμικά προβλήματα της δικαιοσύνης, ενώ άσκησε κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις από βήματος της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς που είχε κάνει λόγο περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

«Προσβάλουν συλλήβδην τους δικαστές» δήλωσε η κ. Στενιώτη, και άσκησε στον Πρόεδρο της Βουλής που ζήτησε να δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες των δικαστών.

«Λόγοι προσωπικής ασφάλειας» τόνισε η Πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών επιβάλλουν την μη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τη δημοσιοποίηση των διευθύνσεων των κατοικιών των δικαστών μέσω του πόθεν έσχες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε περιορισμένης κλίμακας μεταβολές στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του νέου έτους, ενώ διαβεβαίωσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διασφαλίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσοσύνης από οιουδήποτε παρεμβάσεις.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μίλησε για τη σημασία της δικαιοσύνης και το θεσμικό της βάρος, ενώ η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κάλεσε δικαστές και εισαγγελείς, να δουλέψουν «για τη δικαιοσύνη, την πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες» εισηγούμενη παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων μεταξύ των μέτρων που τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου για τα περί «δικαστικών πραξικοπημάτων» λέγοντας πως «προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα» ενώ σκληρή ήταν η κριτική του για τις πρόσφατες επιλογές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, με μαζικές όπως είπε παραλείψεις ικανότατων δικαστικών λειτουργών.