Αντιπαράθεση στη Βουλή για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πυροδοτεί διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή επίδοση εγγράφων και αναφέρεται στα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, ορίζεται ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνονται για τον σκοπό της συγκρότησης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), για το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνέπεσε με τα γεγονότα στο ΑΠΘ, τον τραυματισμό φοιτητή, την ανακοίνωση νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

«Στις αρχές Ιουνίου τα αγόρια και τα κορίτσια, οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας που αποτελούν πλέον τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους», έχει ενημερώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και έχει αναφέρει ότι «ένα ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους φοιτητές και στους καθηγητές», γιατί «δεν είναι ασφάλεια να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι ελευθερία να υπάρχουν καταλήψεις μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου για τους καθαυτό εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, μορφωτικούς σκοπούς».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Σώμα των 400 ειδικών φρουρών, των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι είναι σχεδόν στο σύνολο τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων, δηλαδή «είναι αγόρια και κορίτσια, που μέχρι χθες ήταν στο πανεπιστήμιο», έχουν καταρτιστεί τέσσερις μήνες στην Κομοτηνή και «στην πραγματικότητα, οι χθεσινοί φοιτητές έρχονται να προασπίσουν την ασφάλεια των πανεπιστημίων». Δεν πρόκειται, όπως ανέφερε, να πάνε σε όλα τα πανεπιστήμια, «γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα πανεπιστήμια».

Επίσης, σημείωσε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν με περιπολίες στα κάμπους, σε ανοιχτούς χώρους, «πρώτα από όλα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει σοβαρή ανάγκη, και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη». Ως προς τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά.

«Οι αστυνομικοί αυτοί είναι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ. Είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα και γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και, συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς, θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, χαρακτήρισε λογική την πρόβλεψη οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ να διατίθενται για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφερόμενος γενικότερα στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τις παραβατικές και ακραία παραβατικές συμπεριφορές που παρεισφρέουν στα πανεπιστήμια.

«Δεν μπορούν όλοι οι Έλληνες να πάνε στο Χάρβαρντ ή στην Οξφόρδη. Έχουμε, όμως, εμείς υποχρέωση να κάνουμε το πανεπιστήμιο καλύτερο απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και κουκουλοφόρους, διότι το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές του και στον ελληνικό λαό», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε «να σταματήσει ο καιροσκοπισμός με το θέμα γιατί η κοινωνία δεν θέλει μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της διάταξης στην επιτροπή της Βουλής, διατύπωσε εκ νέου την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδρυση ειδικού Σώματος αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την πανεπιστημιακή αστυνομία και με αφορμή τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τη συκοφάντηση των δημοσίων πανεπιστημίων και προσπαθεί να τα εμφανίσει ως άντρο παραβατικότητας, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για να προχωρήσει στην ιδεοληπτική και επικοινωνιακή λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας», αλλά και ότι «επιλέγει την κλιμάκωση, την ένταση και τη βία μέσα στα πανεπιστήμια».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως θα έπρεπε την τάξη στα πανεπιστήμια, με βάση το αυτοδιοίκητο του άρθρου 16 του Συντάγματος, να την έχουν διασφαλίσει τα ίδια τα πανεπιστήμια.