Ανοικτή η Γερμανία σε μια συνεργασία με την Συρία στη μάχη κατά του ΙΚ

Ανοικτή η Γερμανία σε μια συνεργασία με την Συρία στη μάχη κατά του ΙΚ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen εμφανίστηκε ανοικτή στη συμμετοχή του συριακού στρατού του προέδρου Bashar al-Assad στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας.

«Υπάρχει ένα μέρος των στρατευμάτων στη Συρία που μπορούμε να συμπεριλάβουμε (στη μάχη), όπως και στην περίπτωση του Ιράκ έγινε με επιτυχία η εκπαίδευση τοπικών στρατευμάτων», δήλωσε η συντηρητική υπουργός χθες Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Παρόλα αυτά  η Ursula von der Leyen τόνισε ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τον Assad και αυτό είναι ξεκάθαρο», ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζεται μια μεταβατική φάση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας όμως θα διατηρηθεί το κράτος δικαίου στη Συρία.

«Γι' αυτό είναι σωστό να συζητήσουμε με τα συριακά στρατεύματα τι θα συμβεί με τον Assad, μόλις ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η μεταβατική φάση», επεσήμανε η Ursula von der Leyen.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Larent Fabius ύς πρότεινε για πρώτη φορά την Παρασκευή μια συνεργασία με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας εναντίον του ΙΚ.

Παράλληλα σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα Bild η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε από την οικονομία να συνδράμει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ «πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Ursula von der Leyen, μεταξύ αυτών και τη διακοπή της χρηματοδότησής του αλλά και το σαμποτάζ της προπαγάνδας του μέσω του Διαδικτύου.

Εξάλλου η υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε κράτη, όπως το Μαλί, η Τυνησία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που απειλούνται άμεσα από την επιρροή των τζιχαντιστών.

«Προς αυτή την κατεύθυνση χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία και όχι μόνο μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας. Η οικονομία πρέπει να συνδράμει», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ