Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Γ. Σταθάκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Γ. Σταθάκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής

Νέα στοιχεία για το πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, καθώς σύμφωνα με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν έχει αποκρύψει μόνο το 1.000.000 ευρώ αλλά και περαιτέρω καταθέσεις και συμμετοχές σε ακίνητα. Η διαφορά αυτή φέρεται να προέκυψε από την σύγκριση του αρχικού πόθεν έσχες και του συμπληρωματικού που κατέθεσε για το οικονομικό έτος 2011. Μάλιστα, η επιτροπή αποφάσισε να γίνει δίχως την περαιτέρω εντολή της το άνοιγμα των λογαριασμών του. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν υπάρχει θέμα και πως ο έλεγχος είναι θεμιτός.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σχετικά με την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν ακόμα 11 υπόχρεοι (όχι απαραίτητα βουλευτές), καθώς δεν προσήλθαν να καταθέσουν διευκρινιστικά στοιχεία, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της επιτροπής. Άλλοι οκτώ δεν υπέβαλλαν καθόλου «πόθεν έσχες», παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να το είχαν πράξει. Μεταξύ, αυτών, είναι και ένας πρώην βουλευτής.

Επιπλέον, στην επιφάνεια ήρθε και μια υπόθεση ενός εν ενεργεία βουλευτή, για τον οποίον προέκυψαν φορολογικά θέματα τα οποία χρήζουν ελέγχου. Ο ίδιος, μολονότι αρχικά δεν είχε καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάστασης το έκανε αργότερα, ωστόσο διαπιστώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές ότι προκύπτει …θέμα. Ακόμα, οι κ.κ Μητρόπουλος, Παπασταύρου και Χαρδούβελη εμφάνισαν κάποια προβλήματα και ως εκ τούτου η Επιτροπή ζήτησε την συνδρομή ενός δικαστικού, προκειμένου να προσκομίσει μια εισήγηση για το θέμα. Τέλος το ελεγκτικό συνέδριο προέβη στον καταλογισμό ποσού1.850.000 ευρώ και 150.000 ευρώ σε δύο πρώην υπουργούς.

Α.Δ.