Ανοίγει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση - Ποιους αφορά

Ανοίγει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση - Ποιους αφορά

Τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης σε ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σε ανοσοκατεσταλμένους. Όπως είπε αφορά 285 χιλιάδες πολίτες και θα ανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη Τρίτη. Θα δεχθούν ενημερωτικό sms τη Δευτέρα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωριδου εξήγησε ότι στην ευρεία ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που θα ξεκινήσουν μετά τους ανοσοκατασταλμένους να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση συμπεριλαμβάνονται και πολλοί υγειονομικοί.

Επισήμανε πως η μεν τρίτη δόση για τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι μπορεί να χορηγείται και ως τέσσερις βδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ενώ για τους ανθρώπους που έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους  η τρίτη δόση συστήνεται μετά το οκτάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Νωρίτερα, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, όπως είπε συστήνεται για την προσωπική τους προστασία, σωματική και ψυχική. Επίσης, δεύτερος λόγος είναι σημαντική η θωράκιση για την επιστροφή της στο σχολείο. Ένας τρίτος λόγος είναι η μείωση της διασποράς του ιού. Τέλος, είναι η μείωση των πιθανοτήτων να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις όταν ο ιός δηλαδή δε βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Άλλο θέμα που απασχολεί - προσέθεσε - είναι οι έγκυες, και η επικράτηση της μετάλλαξης "Δέλτα" υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού και σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά - όπως είπε - έχουν νοσηλευθεί 20 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 δυστυχώς έχουν καταλήξει.

Αναφερόμενη σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εμβολιασμών βρισκόμαστε σε μία κάμψη όπου το 58,5%  του πληθυσμού έχει κάνει έστω τη μία δόση ενώ το 55% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις ποσοστά που αντιστοιχούν στο 67,6% του ενήλικου πληθυσμού και στο 64,2 % του ενήλικου πληθυσμού αντιστοίχως. Στις νεαρές ηλικίες 18 με 24 ετών μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το 47 %  θα έχει εμβολιαστεί και στις ηλικίες 15 με 17 ετών το 23,1 % θα έχει εμβολιαστεί   ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 12 ως 14 ετών είναι  το 11,5 %.

Για τα παιδιά ηλικίας 15 με 17 ετών,  ήδη έχουν εμβολιαστεί 74.000 έφηβοι ενώ έχουν εμβολιαστεί και 36.500 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών.

«Περιορισμένης κλίμακας το περιστατικό στην Καρδίτσα»

Για το περιορισμένης κλίμακας περιστατικό που συνέβη στο κέντρο υγείας του Παλαμά στην Καρδίτσα ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας για αυτά τα περιστατικά καθώς ο κάθε άνθρωπος που μπορεί να μπει στο σύστημα μπαίνει με προσωπικό κωδικό user name οπότε μπορεί να ανιχνευθεί ποιος κάνει ποιο  εμβόλιο ανά πάσα χρονική στιγμή.

Αυστηρός ο νόμος για τα πλαστά πιστοποιητικά

Ο νόμος θα αυστηροποιηθεί ό,τι αφορά τις κυρώσεις για αυτήν την δραστηριότητα που σαφέστατα είναι έκνομη όπως τονίζει ο Μάριος Θεμιστοκλέους και εξηγεί ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουνε γίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες και έρχονται στο φως όταν όσοι έχουν λάβει το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού νοσήσουν, όποτε  όταν πάνε στο νοσοκομείο ανακαλύπτεται η απάτη, ενώ συνήθως ο ίδιος ο ασθενής κάνει μήνυση στο γιατρό από τον οποίο πήρε το πλαστό πιστοποιητικό 

Αναστολές υγειονομικών

Σε ό,τι αφορά τις αναστολές για μη εμβολιασμένους υγειονομικούς,  αυτή τη στιγμή έχουν επιδοθεί 6412  αναστολές και περιμένουμε να δούμε που  θα οριστικοποιηθεί  αυτό το νούμερο καθώς γίνονται διαρκώς εμβολιασμοί σε υγειονομικούς ενώ με την σημερινή διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους υγειονομικούς μετά τη διενέργεια της πρώτης δόσης να επιστρέφουν στο σύστημα υγείας ωστε να μη δημιουργηθούν κι άλλα τέτοια περιστατικά σαν αυτά του Αρεταίειου που χρειάστηκε να αναβληθούν χειρουργεία λόγω έλλειψης υγειονομικών στο πόστο τους.

Τέλος σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με 379 διασωληνωμένους ασθενείς και 47 θανάτους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο σε σύγκριση με την Πορτογαλία μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα η οποία παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Πορτογαλία  έχει ξεπεράσει σε ποσοστό εμβολιαστικής καλύψεις το 80%  του πληθυσμού ενώ η Ελλάδα υπολείπεται κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες.