Ανησυχία για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη - Τεράστια η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Ανησυχία για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη - Τεράστια η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, επισήμανε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και «αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες», την ώρα που συνεχίζεται η τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας και ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων έπεσε από τα 75 έτη στα 65. 

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σύψας, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, «μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα].

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε οι ειδικοί ανησυχούν με τα στοιχεία, αφού μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ άσχημα ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50άρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν  και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Μ. Δερμιτζάκης: Πάρα πολύ βαρύ το lockdown για κοινωνία και οικονομία

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο των κυλιόμενων lockdown, ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε πως «κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει», ωστόσο όπως είπε, «θα είναι πάρα πολύ βαρύ και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι μπορούμε να πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο για άνοιγμα χρησιμοποιώντας την μείωση των κρουσμάτων ως ένδειξη. Τάχθηκε δε υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος των κλάδων αλλά με συντεταγμένο τρόπο και με συγκεκριμένους όρους.

«Όσο περισσότερα lockdown κάνουμε, τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκροτήσουμε τον ιό. Για εμένα είναι προφανές ότι το lockdown  μπλοκάρει τον ιό, είναι όμως μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα αλλά και δεν έχουμε πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως εάν υπάρξει μια σχετική βεβαιότητα ότι τα κρούσματα μειώνονται, κάτι που θα φανεί κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τότε προσεκτικά μπορεί να ανοίξει η αγορά.

«Ή θα πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο, -νομίζω ασφαλές ρίσκο, να ανοίξουμε χρησιμοποιώντας τα κρούσματα ως μια ένδειξη του τι θα συμβαίνει στο σύστημα υγείας αργότερα ή θα περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν», τόνισε εξηγώντας ότι για να υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας απαιτείται lockdown 5 εβδομάδων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα για την εστίαση είπε ότι χρειάζεται προσοχή, με τα καταστήματα που ανοίγουν για οικογένειες που πάνε για φαγητό εφαρμόζοντας τα μέτρα και λιγότερο με χώρους όπου καταλήγει ο κόσμος να χορεύει πάνω στα τραπέζια. Το εύρος της εστίασης, πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης είναι μεγάλο και κάπως πρέπει να διαχωριστεί.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο

Την ίδια ώρα, την τραγική κατάσταση που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας περιέγραψε ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος ο οποίος καταθέτοντας τη συγκλονιστική μαρτυρία του δήλωσε ότι «κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» και επισήμανε πως «η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και τα υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Δεν κάνει διάκριση.» 

«Αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη για τη ζωή του 35χρονος, χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, με μια βαρύτατη πνευμονία. Έχω 12 στους 12 ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα», προσέθεσε.

«Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα. 200 ασθενείς αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για τη ζωή τους», πρόσθεσε. 

Τέλος, έκανε έκκληση και προς τους πολίτες. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο.» Επεσήμανε, δε, ότι «ο ιός αυτός δε ζει μόνος του. Το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να του κάνεις είναι να τον απομονώσεις. Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο. Τον χαϊδέψαμε τον ιό.»

Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, είπε ότι «το κύμα το πολύ να κρατήσει 3-4 μήνες», ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι».

Αλ. Βατόπουλος: Σταδιακή η άρση του lockdown 

«Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά», εκτίμησε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, για το lockdown, σημειώνοντας πως πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα, όμως οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δε θα μειωθούν ακόμα.

Μιλώντας στο Mega o κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα» και σημείωσε: «Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πως θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα, και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα».

Αισιοδοξία για επιπέδωση της καμπύλης στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νίκος Παπαϊωάννου. τονιίοντας ότι έχουμε τις πρώτες ενδείξεις από τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Πρύτανης του ΑΠΘ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη σε επίπεδο Θεσσαλονίκης».

Όπως σημείωσε, «δυστυχώς και την περασμένη εβδομάδα ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Σε βάθος χρόνου τα μοντέλα δείχνουν την επιπεδοποίηση και θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα ή προς το τέλος θα αρχίσει μία καλή επιπεδοποίηση η οποία πιθανόν προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση».

Οριακά κάτω από το 1,5 ο δείκτης μετάδοσης R

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο Κυριακής χωρίς πολλά τεστ. Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κατέγραψε η Δράμα (147 κρούσματα), η Πέλλα (122), η Λάρισα (110) και οι Σέρρες (105).

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα διαρκέσει με αμείωτη ένταση τουλάχιστον τις δύο επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει ύφεση από τις αρχές Δεκεμβρίου.



«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο 15νθήμερο οδήγησε σε εισαγωγές σε κλινικές και ΜΕΘ πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεαροί ενήλικες. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανησυχητική καταγραφή την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 2.500 νοσούντων με κορονοϊό ηλικίας των 65 ετών» είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης και επιπλοκής λόγω της λοίμωξης Covid-19 που διατρέχουν αλλά και για την τεράστια πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας για να τους περιθάλψει.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, μια εύθραυστη βελτίωση που περιορίζεται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί. «Οι αλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκινης. Ενδεικτικα χθες εισήχθησαν 483 άνθρωποι στα νοσοκομεία, με το 1/5 αυτών να εισάγονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν χθες μέχρι την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ στα 400 άτομα και μέχρι τα μεσάνυχτα ο αριθμός τους είχε εκτιναχθεί στα 438. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις 15 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 82 και πλέον οι ασθενείς αυτοί με μηχανική υποστήριξη αναπνοής έχουν πενταπλασιαστεί, αντιλαμβάνεται το τσουνάμι των λοιμώξεων αλλά και την πολλαπλάσια πίεση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία.

Στις ΜΕΘ χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 460 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ενώ συνολικά σε διάφορες μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ, κλπ, οι ασθενείς ήταν πάνω από 730. Σε απλές κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 2.928 άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, με το 60% αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και το 40% στην υπόλοιπη χώρα.