Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Δεκτό έκανε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής, αναστέλλοντας προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο, Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της προέδρου, Ευγενία Μυλωνοπούλου, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα. Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ο Τούρκος στρατιωτικός θα οδηγηθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, ως διοικητικά κρατούμενος.

Σημειώνεται πως κατά την σαραντάλεπτη διαδικασία της ακρόασης την Παρασκευή, οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου είχαν υποστηρίξει πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime News