Αναπτυξιακός: Έγκριση 216 επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε χρόνο... dt

Αναπτυξιακός: Έγκριση 216 επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε χρόνο... dt

Ήδη έχουν εγκριθεί 216 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,5 δις.ευρώ, τα οποία υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέταξε αυτές τις επενδύσεις στα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών & Μικρών Επενδύσεων».

Μόνο το 2020 εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό 127 επενδυτικά σχέδια, ενώ στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας είναι πως η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διήρκησε μόλις 3,5 μήνες έναντι 24 μηνών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, γεγονός που οφείλεται στις παρεμβάσεις που έγιναν για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στην ουσία όπως αναφέρουν πληροφορίες στόχος του αρμόδιου υπουργείου και προσωπικό στοίχημα του Αναπληρωτή Υπουργού Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες στην Ελλάδα ώστε η αξιολόγηση των επενδύσεων και η υπαγωγή τους να γίνεται εντός…70 ημερών.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ξεπερνά τα 190 εκατομμύρια ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής αγγίζει τα 113,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα στον έκτο κύκλο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» υπάγονται 40 επενδυτικά σχέδια, ενώ στον τέταρτο κύκλο του καθεστώτος «Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» υπάγονται 87 επενδυτικά σχέδια.

Tα περισσότερα επενδυτικά σχέδια αφορούν στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν στον Αναπτυξιακό εντάσσεται η εμβληματική επένδυση της Sani/IKOS στην Κέρκυρα, με την επένδυση να αγγίζει τα 45 εκατ.ευρώ για την ανάπτυξη τουριστικού καταλύματος σε 245 στρέμματα. Ένα ακόμη τουριστικό project,μεταξύ άλλων, είναι αυτό της White Mulberry, που αφορά στην κατασκευή στη Μύκονο δύο ξενοδοχείων, ενώ μεσα στα εγκεκριμένα projects εντάσσεται και η επένδυση της «Βασιλάκης» για ξενοδοχείο στην Κρήτη.

Στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια θα συναντήσει κανείς και εταιρείες τροφίμων και ποτών, όπως και ενέργειας. Έτσι λοιπόν η Βίκος σχεδιάζει την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας για το νερό, ενώ η Οικογένεια Στεργίου δρομολογεί την κατασκευής νέας μονάδας παραγωγής. Η Βιολάντα και η Παπαδόπουλος αποτελούν δύο ακόμη εταιρείες που είδαν την υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων στον Αναπτυξιακό.

Οι παραπάνω επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής οικονομίας και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και στήριξης κλάδων της οικονομίας που έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία και την κοινωνία. Ο συνδυασμός του Αναπτυξιακού και του προγράμματος Ελλάδα 2.0 αναμένεται να τονώσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και να θέσουν τις βάσεις για σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.