Αμυράς: Τρέχουμε με τον χρόνο να προστατέψουμε τις πληγείσες περιοχές από πλημμύρες

Αμυράς: Τρέχουμε με τον χρόνο να προστατέψουμε τις πληγείσες περιοχές από πλημμύρες

«Τρέχουμε με τον χρόνο, είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να προστατέψουμε αυτές οι περιοχές από τις πλημμύρες», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, καθώς όπως σημείωσε πρέπει να ληφθούν άμεσες ενέργειες για να προληφθούν οι βροχές του φθινοπώρου στις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως το πρώτο είναι να καθαριστούν οι περιοχές από τα καμένα δέντρα και αυτό γίνεται άμεσα.

«Ήδη μπαίνουν συνεργεία και καθαρίζουν στην Αρχαία Ολυμπία, στο Τατόι, στην Πάρνηθα και μπαίνουν και στις υπόλοιπες περιοχές, που περίμεναν να σβήσουν οι φωτιές. Ακολουθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα, με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα» και. «σε αυτά όλα τα έργα, απευθύνουμε πρόσκληση στους δασικούς συνεταιρισμούς στις περιοχές που επλήγησαν και όσο αφορά στην Εύβοια, ιδιαίτερα στους ρητινοκαλλιεργητές, που είναι μια ευαίσθητη ομάδα που χτυπήθηκε».

«Αποφασίσαμε και μια έκτακτη οικονομική βοήθεια 3,7 εκατ. ευρώ σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι 840 στην Βόρεια Εύβοια και άλλοι 100 σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δούλευαν με τα πευκοδάση και επεξεργαζόμαστε τρόπους να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί έχουμε λάβει υπόψη ότι για τα επόμενα 15 χρόνια χάνουν το εισόδημά τους από το ρετσίνι και ήταν κρίσιμοι παράγοντες δεδομένου ότι κρατούσαν το δάσος σε μια ισορροπία», πρόσθεσε.

Το τρίτο βήμα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα βαρέος τύπου με τσιμεντένιες κατασκευές και υπάρχουν και μικρότερα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εμπλακούν και οι άνθρωποι των δασικών συνεταιρισμών. «Επιπλέον, με την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπ. Περιβάλλοντος τώρα, έχουμε κάθετο έλεγχο, κάθετη οργάνωση και ταχύτατη μεταφορά της πληροφορίας και της απόφασης», συμπλήρωσε.

Τέλος υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο  Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για 165.000-200.000 στρέμματα γης που θα αναδασωθούν όπως επίσης έχουμε ένα κονδύλι περίπου 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην χώρα. «Πρώτη προτεραιότητα του εθνικού σχεδίου αναδασώσεως θα αποτελέσουν οι πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κλιματικό χώρο, σημείωσε πως «θα φτιάξουμε έναν κλιματικό νόμο, με τον οποίο όλες οι δράσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα περνάνε μέσα από το φίλτρο του εάν μια δραστηριότητα οικονομική ή άλλης φύσεως, ευνοεί ή αντιθέτως δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Ο νόμος αυτός θα προκύψει μέσα από διαβούλευση με φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα και τους παράγοντες που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, υπογράμμισε.

Επίσης η Αλμυράς υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, οι δασικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην πρώτη αντιμετώπιση της φωτιάς γιατί είχαν συνεργεία μέσα στο δάσος με ειδικά οχήματα, αυτό θα επανέλθει. Η πρώτη προσβολή να γίνεται μέσα στο δάσος από τους ανθρώπους του δάσους. Θα είναι η άμεση δράση κατά των πυρκαγιών, τόνισε.

«Για τις μεικτές ζώνες, θα βάλουμε πλατύφυλλα, θα επιλέξουμε ποικιλίες βραδύκαυστες και πυράντοχες έτσι ώστε να υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τους οικισμούς αλλά και σε κρίσιμα σημεία των βουνών για να ανακόπτεται το πέρασμα της φωτιάς», κατέληξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.