Αμηχανία στην κυβέρνηση για την εκλογή Trump και ανησυχία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων!

Αμηχανία στην κυβέρνηση για την εκλογή Trump και ανησυχία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων!

Με εμφανή προβληματισμό και αμηχανία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή στην κορυφή της υπερδύναμης.

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου Barack Obama, σε διπλό επίπεδο: αφενός ήλπιζε ότι θα την αξιοποιήσει επικοινωνιακά, ως δήθεν απόδειξη της αναβαθμισμένης διεθνούς θέσης της χώρας μας (σε συνδυασμό με τις σχετικά πρόσφατες συναντήσεις με την ρωσική και την κινεζική ηγεσία), αφετέρου με την ποθούμενη παρέμβαση Obama προς το ΔΝΤ και την Angela Merkel για το θέμα του χρέους.

Πλέον η εκλογή Trump αλλάζει τα δεδομένα, και ίσως στερήσει την Ελλάδα από την ενεργητική παρέμβαση της αμερικανικής προεδρίας. Εκ των πραγμάτων η όποια παρέμβαση του νυν αμερικανού προέδρου κρίνεται αποδυναμωμένη, στο μέτρο που είναι άγνωστη η νέα εξωτερική πολιτική του νεοεκλεγέντος κ. Trump.

Η προβληματισμός εδράζεται και στο γεγονός ότι ο Trump, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα, είχε δηλώσει “εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με αυτό , που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Η ακόμα και τον Vladimir Putin, και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση!".

Παρ'' όλα αυτά, κυβερνητική πηγή σχολίασε την εκλογή Trump, ισχυριζόμενη ότι η ελληνική  κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιριών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια. (σ.σ. αυτό είναι ισχυρισμός εσωτερικής κατανάλωσης, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση).

Κατά την κυβερνητική πηγή, η επίσκεψη Obama έχει τεράστια σημασία με δεδομένο:
α) το χρονοδιάγραμμα για τη 2η αξιολόγηση κι το χρέος
β) Το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, και ισχυρίστηκε ότι δεν διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια, τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν “ασφαλώς” μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, και εκφράζει τον προβληματισμό της για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Γ.Σ.