Alpha Bank: Ο τουρισμός στήριγμα της οικονομίας

Alpha Bank: Ο τουρισμός στήριγμα της οικονομίας

"Ο ελληνικός τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως. Το 2015 αυξήθηκαν για τρίτο συνεχές έτος οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις επιδεικνύοντας ισχυρές αντιστάσεις στην αβεβαιότητα ενός περιβάλλοντος που προσδιορίσθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση, με τη διέλευση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων μέσω των ελληνικών νησιών του Αιγαίου" εκτιμά η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας "από τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, προκύπτει ότι οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε ετήσια βάση, έναντι μέσης ετήσιας αυξήσεως κατά 5,2% στην περίοδο 2009-2014. 

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν το δεκάμηνο 2015 σε 22,5 εκατ. επισκέπτες από 20,8 εκατ. το 2014, αυξημένες κατά 7,9%. Συνολικά το 2015, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών (εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας) προβλέπεται να ανέλθουν σε 23,8 εκατ. άτομα αυξημένες κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2014. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό ρυθμό αυξήσεως των αφίξεων, ο οποίος προβλέπεται περί το 3%-4%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού-UNWTO.    

Οι προοπτικές του τουρισμού το 2016 εκτιμώνται ως θετικές, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται η ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών να υποστεί πίεση, εξαιτίας της αυξήσεως του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τα βασικά νομίσματα αναμένεται να αποτελέσει κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της ζητήσεως, καθιστώντας όπως και το 2015, τη χώρα μας έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Όπως προκύπτει από το παρακάτω Γράφημα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά αυξημένες το δεκάμηνο 2015 κατά 36,9% και 22,8% αντίστοιχα.

Αντίθετα, σημαντική μείωση παρουσίασαν το δεκάμηνο 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 68%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου το 2015 αλλά και στην αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας της Ρωσίας κατά -3,8% το 2015 και -0,6% το 2016 (Πηγή: IMF, World Economic Outlook,  Oct. 2015).

Συνολικά, η επίδραση της πτώσεως των εισπράξεων από τη Ρωσία κρίνεται αμελητέα, καθώς η συμμετοχή της στις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίζεται σε 2,7%.Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τη Γερμανία (δεκάμηνο 2015: 15,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (δεκάμηνο 2015: 13,8%) και τη Γαλλία (δεκάμηνο 2015: 8,4%). Πηγή ανησυχίας για την πορεία του τουρισμού το 2016 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η διεύρυνση των γεωπολιτικών εντάσεων".

Μετά τα επεισόδια στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, εκφράζεται συχνά ανησυχία για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές
πρωτεύουσες και συστήνεται επαγρύπνηση στους πολίτες σε δημόσιους χώρους και μέσα μεταφοράς. Εντούτοις, η επίδραση του παράγοντα αυτού επί της
ταξιδιωτικής κινήσεως στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν σήμερα να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Η Ελλάδα γενικά θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός. Με βάση το “The Travel & Tourism Competitiveness Report” του World Economic Forum και συγκεκριμένα τον Δείκτη Ασφάλεια και Προστασία, η Ελλάδα κατατάσσεται, το 2015, στην 57η θέση ανάμεσα σε 141 τουριστικούς προορισμούς, επίπεδο κατά πολύ καλύτερο από άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Επιπλέον, το 2015 η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της παγκοσμίως κατά 12 θέσεις σε σχέση με το 2013.

Η παγκόσμια Οικονομία και οι κίνδυνοι

Η πορεία της οικονομίας της Κίνας και οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως όλα υποδεικνύουν, θα καθορίσουν την πορεία του διεθνούς ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυξάνεται με φθίνοντα ρυθμό, καθώς έχει επηρεασθεί, τόσο από πλευράς ζήτησης, όσο και από πλευράς προσφοράς. Η καταναλωτική ζήτηση αποτελεί διεθνώς τη βασική κινητήρια αναπτυξιακή δύναμη, ωστόσο η σταδιακή της βελτίωση, δεν επιτρέπει την εμφάνιση του
δυναμένου παγκοσμίου αναπτυξιακού ρυθμού. Το 2016, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει οριακή άνοδο με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται περί το 3,4% από το εκτιμώμενο 3,1% του 2015.

Ωστόσο, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μπορούν να ανατραπούν, καθώς ορισμένοι παράγοντες δύνανται να
λειτουργήσουν ανασταλτικά. Οι βασικότεροι κίνδυνοι που εντοπίζονται είναι οι εξής:

i) Μια νέα πιστωτικήκρίση και εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες,

ii) Γεωπολιτικές εξελίξεις – τρομοκρατία –πολεμικές επιχειρήσεις,

iii) Η Fed να αναγκασθεί σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων λόγω υψηλότερουπληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να προκύψει από την ταχύτερη βελτίωση της απασχόλησης και

iv) Εύθραυστες πολιτικές καταστάσεις στην Ευρωζώνη, όπως το πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία και την Ισπανία, η θέση του Ηνωμένου Βασίλειου για το μέλλον του στην Ευρωζώνη, καταλήγει η Έκθεση της Alpha Bank.