Άλμα 28% του επιδημιολογικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα - Στο «κόκκινο» η Β. Ελλάδα

Άλμα 28% του επιδημιολογικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα - Στο «κόκκινο» η Β. Ελλάδα

Το κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αυξήθηκε κατά 28%, την τελευταία εβδομάδα, ενώ το ποσοστό θετικότητας στη βόρεια Ελλάδα καταγράφει αύξηση κατά 1,35%

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι παρατηρείται αύξηση των ενδοοικογενειακών κρουσμάτων, αλλά και επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένες περιοχές τόνισε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική.  Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας.

Συνολικά αυξήθηκαν κατά 30%, οι νέες εισαγωγές με μέσο όρο 200 την ημέρα, στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα όπου παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με την κάλυψη των ΜΕΘ να είναι στο 90 και το υψηλότερο ποσοστό να αποτελείται από ανεμβολίαστους.  «Παροτρύνουμε ακόμα και τώρα, ακόμα και τους πιο σκεπτικούς, να πάνε να εμβολιαστούν», συμπλήρωσε.

«Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανησυχητική», είπε η καθηγήτρια και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια «μετατόπιση νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», άρα και αύξηση της νοσηρότητας και κίνδυνος θανάτου.

Όπως υπογράμμισε στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό και τόνισε πως πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων, ενώ αναφερόμενοι στους εμβολιασμένους προειδοποίησε ότι και αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν.

«Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας», επισήμανε επαναλαμβάνοντας τη σύσταση των υγειονομικών αρχών για χρήση μάσκας, προσθέτοντας, στην περίπτωση των παρελάσεων, όπου κι αν γίνουν, πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας.  

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανάγκη για λήψη νέων μέτρων ενόψει του τέταρτου κύματος, σημείωσε πως ««δεν έχουμε συζητήσει άλλα μέτρα, αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί.» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τα πρώτα δείγματα από Βόρεια Ελλάδα και υπάρχει άμεση συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη νοσηρότητα».  Τονίζω τη σημασία της τρίτης δόσης, ειδικά για άτομα άνω των 60 ή 70 ετών», υπογράμμισε ακόμα.

Τέλος αναφερόμενη στις επιπτώσεις του κορονοϊού σε όσους νοσήσουν, σημείωσε ότι μεγάλη ανασκόπηση με δεδομένα από 57 μελέτες με περισσότερους από 250.000 επιζήσαντες του κορονοϊού στις ΗΠΑ, έδειξε πως ένας στους δύο ακόμη και έξι μήνες μετά την ανάρρωση είχαν χρόνια προβλήματα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση.

«Η λοίμωξη από τον κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα» κατέληξε.

Ανεμβολίαστοι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων 


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι η μεγάλη μάζα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς. Η ίδια παρουσίασε μια σειρά από πίνακες που καταδεικνύουν το πρόβλημα. «Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ανέφερε ότι «θα είναι ήπια και πιο ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέσα σε αυτά υπάρχουν και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει ίδιος αριθμός νοσηλειών όπως πέρσι, ωστόσο οι εισαγωγές είναι πολλές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, ωστόσο σημείωσε πως η τελική πορεία της διακύμανσης, αν δηλαδή θα μειωθεί η θα αυξηθεί περαιτέρω θα φανεί ξεκάθαρα στις αρχές Νοεμβρίου.