Αλ. Τσίπρας: Ευρεία συναίνεση για ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Αλ. Τσίπρας: Ευρεία συναίνεση για ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Ακόμη και αυτοί που επέμεναν στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη σήμερα ενστερνίζονται διαφορετική στάση και επιμένουν στην ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή οικονομία στο Ταλίν.

«Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών, που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσβαση, αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες», είπε και τόνισε ότι αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο ισχυρό δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, με ορίζοντα το 2019.

«Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και αυτές οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να συνδεθούν και να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός, όμως, είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο, και με γενναίες αποφάσεις, με ορίζοντα το 2019, είναι ένα θετικό γεγονός», ανέφερε. 

«Χθες συζητήσαμε για την ανάγκη να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη, να στηριχθεί στους θεσμούς της και να διατυπώσει ένα νέο όραμα για το μέλλον. Σήμερα συζητάμε για το μέλλον με έναν άλλο τρόπο, αφού η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας αλλά και της διακυβέρνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Τέλος, όσον αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές».