Αίγυπτος: Συνεδρίασε έπειτα από τρία χρόνια απουσίας το κοινοβούλιο της χώρας

Αίγυπτος: Συνεδρίασε έπειτα από τρία χρόνια απουσίας το κοινοβούλιο της χώρας

To νέο κοινοβούλιο της Αιγύπτου πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνεδρίασή του σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, τρία χρόνια και πλέον μετά την απόφαση διάλυσης του σώματος από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη.

Το σώμα αναμένεται να εκλέξει τον πρόεδρό του την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του και τα μέλη του έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να εγκρίνουν εκατοντάδες νομοσχέδια που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι εργασίες του Κοινοβουλίου είχαν ανασταλεί.

Το τελευταίο κοινοβούλιο της Αιγύπτου εξελέγη το 2011- 2012 στις εκλογές που ακολούθησαν τη λαϊκή εξέγερση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Ωστόσο δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του κοινοβουλίου στα μέσα του 2012 αφού έκρινε ότι ο εκλογικός νόμος την εποχή εκείνη ήταν αντισυνταγματικός.

Έναν χρόνο αργότερα, ο διάδοχος του Μουμπάρακ, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανετράπη από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το νέο κοινοβούλιο, όπου επικρατούν δυνάμεις που πρόσκεινται στον νυν πρόεδρο της χώρας Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, έχει 568 βουλευτές και επιπλέον 28 βουλευτές που διορίζονται απευθείας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ