Αχαΐα: Σε ύφεση η φωτιά στην Ελεκίστρα - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Δροσιά

Αχαΐα: Σε ύφεση η φωτιά στην Ελεκίστρα - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Δροσιά

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας, ενώ από αργά το απόγευμα στο σημείο επιχειρούν μόνο επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πατρέων.

Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πρώτη ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, προέκυψε ότι τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, όπως και εκτάσεις με καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πληγέντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα.

Όσον αφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, εξακολουθεί, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να είναι σε εξέλιξη, ενώ έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, από τα Κριθαράκια μέχρι την κοινότητα Πανόπουλου.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Περιφερειάρχης: Η μάχη συνεχίζεται

 

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ' όλα».

Ζημιές σε σπίτια
 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια στο Άνω Σούλι.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση της περιοχής, ενώ κάτοικοι, παρά τις εκκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάποιοι κάτοικοι προληπτικά, μόνοι τους, απομακρύνθηκαν από το χωριό με τα αυτοκίνητά τους, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει στο Νεκροταφείο του Σουλίου και στη Μόμα.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στον δήμο Ερύμανθου, συμμετέχουν Beriev και δύο PZL. Οι άνεμοι πνέουν σε αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το χωριό Δροσιά, εκκενώθηκε προληπτικά και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Δροσιάς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην κοινότητα Κούμπερι Αχαΐας, ενώ όσοι έχουν σπίτια στην Πάτρα θα μεταφερθούν εκεί.


Ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «απειλήθηκε μέρος της κοινότητας, αλλά ο κίνδυνος αποσοβήθηκε», προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση».

Επί τόπου επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στο νοσοκομείο κάτοικος του Σουλίου και πυροσβέστης

Δύο άτομα, μία κάτοικος του Σουλίου και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα δύο άτομα αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας, όπου υπάρχει πύρηνο μέτωπο σε εξέλιξη, αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Ένας ακόμη πυροσβέστης, λόγω εισπνοής καπνού στην περιοχή του Σουλίου μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας αλλά λόγω μη εφημερίας έγινε κλήση για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Έτσι λοιπόν παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Ρίο.

Επίσης ένας πολίτης από την περιοχή του Σουλίου έλαβε πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ επί τόπου λόγω εγκαυμάτων που έχει υποστεί στην πλάτη του. Του έγινε περιποίηση του τραύματος και επέστρεψε σπίτι του καθώς αρνήθηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.


Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το ΕΚΑΒ
 

Το ΕΚΑΒ έχει δύο ασθενοφόρα σε επιφυλακή στην περιοχή του δήμου Ερυμάνθου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται πληρώματα και για την περιοχή του Σουλίου. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας όλες τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει σήμερα Τετάρτη, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Τέλος δύο ηλικιωμένα άτομα με κινητικά προβλήματα που διέμεναν στον οικισμό Σούλι με μέριμνα του ΕΚΑΒ παραδόθηκαν στους οικείους τους.
 

Εκκενώθηκαν οικισμοί
 

Εκτός από το πύρινο μέτωπο στο Σούλι σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα την Τετάρτη στην Δροσιά Αχαΐας, με τις φλόγες να απειλούν το χωριό Σκιαδά και την Τριταία. 

Επίσης, λίγο μετά τις 13:00 δόθηκε εντολή για προληπτική εντολή εκκένωσης του οικισμού, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι από τη φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 
 

Δραματική έκκληση για βοήθεια
 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

«Η φωτιά έχει πιάσει όλη την κορυφογραμμή του χωριού και κατεβαίνει προς τα χωριά. Είναι δύσκολη η κατάσταση», σημείωσε νωρίτερα στο pelop.gr ο δήμαρχος Ερυμάνθου.

«Επιπλέον, λόγω της πυρκαγιάς που έπιασε στην Ελεκίστρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δρούσαν από το πρωί στην Τριταία έχουν μειωθεί, καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν την φωτιά της Πάτρας και απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε μέχρι το βράδυ», πρόσθεσε.

Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χωριό Σκιαδά που αποφασίστηκε η εκκένωσή του λίγο μετά τις 15:00. Σύμφωνα με το pelop.gr, οι φλόγες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι εκκενώθηκε και αυτός ο οικισμός.

«Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε…», είπε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έφυγαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη φωτιά στην Πάτρα και εμείς εδώ δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε. Οι εστίες παραμένουν μεγάλες και το χειρότερο; Δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε αν νυχτώσει…», τόνισε  χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί δύο χωριά. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο το μέτωπο δεν λέει να κοπάσει», κατέληξε.